Tanjug/AP
Predsednik Kine Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping i najviši lider Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) Kim Džong Un danas su zajedno proglasili 2024. godinu za Godinu prijateljstva Kine i Severne Koreje i pokrenuli niz (međudržavnih) aktivnosti.

Predsednik Kine i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Si Đinping i severnokorejski predsednik i generalni sekretar Radničke partije Severne Koreje Kim Džong Un, obelodanili su ovu odluku u razmeni novogodišnjih čestitki, prenosi kineska državna agencija Sinhua.

Si je u svojoj poruci istakao da su Kina i DNRK prijateljske, susedne zemlje povezane planinama i rekama.

On je ukazao da je tradicionalno prijateljstvo Kine i Severne Koreje iskovala starija generacija lidera dve partije i dve zemlje kao i da je to prijateljstvo “zacementirano u revolucionarnoj borbi” i kontinuirano se produbljivalo u toku socijalističke izgradnje.

“Poslednjih godina, tradicionalna prijateljska saradnja Kine i DNRK je zajedničkim naporima ušla u novi istorijski period”, rekao je predsednik Si i istakao da su dve strane održale blisku stratešku komunikaciju, produbile praktičnu saradnju, ojačale koordinaciju i saradnju u multilateralnim međunarodnim poslovima, podstakle kontinuirani razvoj odnosa Kine i Severne Koreje, zaštitile zajedničke interese dve zemlje i održale regionalni mir i stabilnost.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je u svojoj poruci naveo da je 2024. godina značajna zbog obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa između DNRK i Kine, ukazavši da je socijalistička izgradnja u ove dve zemlje u ovom trenutku ušla u novu fazu napretka i to u trenutku složenih i promenljivih međunarodnih okolnosti.

2 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here