Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Srbiji se dana očekuje umeren i jak mraz, međutim i početak nedelje donosi izuzetno hladno vreme, a na snazi će u pojedinim delovima Srbije biti i narandžasti meteo alarm.

Delovi Srbije koji će sutra biti pogođeni izuzetno niskim temperaturama, gde će na snazi biti i narandžasti meteo alarm jesu Bačka, Banat, jugoistočna, jugozapadna Srbija, kao i područje Kosova i Metohije.

Kako stoji u objašnjenju, narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Pored toga, ostatak Srbije sutra će biti obojen u žuto. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Početkom naredne sedmice ujutru mestimično magla i niska oblačnost, umeren i jak mraz. Tokom dana u ponedeljak dnevna temperatura ispod 0 stepeni (ledeni dan), od utorka u postepenom porastu.

Sutra će živa na termometru biti u celoj Srbiji biti ispod 0. Minimalna temperatura na Kopaoniku -17, na Zlatiboru -12, Palić i Novi Sad -10. Dok će maksimalna dnevna takođe biti ispod nule, -3 u Nišu i Prištini, -2 biće u Beogradu, Novom Sadu, kao i u Kragujevcu.

Živa na termometru biće oko nultog podeoka jedino na istoku, u Negotinu.

Narandžasti i žuti meteo alarm biće na snazi i u utorak. RHMZ je ranije najavio da se ledeni dani, sa dnevnom temperaturom ispod nule očekuju do 17. do 19. januara.

Od ponedeljka do četvrtka promenljivo oblačno, u utorak ponegde kratkotrajan slab sneg, a od srede do kraja perioda u planinskim predelima i košavskom području duvaće umeren i jak, povremeno i olujni južni i jugoistocni vetar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here