pixabay.com

Uoči sutrašnjeg obeležavanja 25-godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer kaže da je taj sporazum doveo do mira, ali da je još mnogo posla na razvoju bolje budućnosti za BiH.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je Dejtonski sporazum bio uspešan u postizanju svog primarnog cilja, u zaustavljanju rata, nasilja i patnje, ali da, kako je rekao, još nije ispunjena vizija BiH integrisane u evropsku porodicu.

Uveren je, ističe, da će građani BiH “radeći zajedno moći da ostvare tu viziju kako bi osigurali evropsku budućnost za sebe i svoju decu”.

Upitan da li je Dejton postao prepreka napretku zemlje ili u sadašnjim okvirima postoji značajan prostor za velike i važne reforme Palmer ističe da su reforme ključne.

Prema njegovim rečima, reformisana BiH, koja će se kvalifikovati za članstvo u EU, biće drugačija BiH.

– Sistem mora biti funkcionalniji. On mora biti sposobniji za isporuku roba i usluga građanima Bosne i Hercegovine. I sistem mora da smatra odgovornim rukovodstvo. To mora biti transparentno – rekao je Palmer, koji smatra da politički lideri moraju da shvate da im interes mora biti nastavak reformi koje su neophodne da bi Bosna bila uspešna.

– To je izazov, zar ne? Jer ono o čemu zapravo govorimo je politička volja. Na kraju, na građanima BiH je da odgovornim smatraju svoje lidere, da izraze svoje želje, ambicije, očekivanja i u onoj meri u kojoj lideri ne uspevaju da ispune ta očekivanja da ih pozivaju na odgovornost, posebno na izborima. To je suština demokratske prakse – rekao je Palmer.

Osvrnuvši se na još uvek nezvanične rezultate lokalnih izbora u BiH, posebno za Banjaluku i Sarajevo, Palmer kaže da oni ukazuju da su građani poželeli da vide promenu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here