Tanjug
Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da “u pregovorima Srbije i Kosova reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju”, naglasivši i da “Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse, jer su one prepreka za napredak u pregovorima”.

Palmer je na juče održanom panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi ekonomskom forumu, izneo tvrdnju da “Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to ućini i Kosovo”, preneo je Danas.

Navodi se da je Palmer, odgovarajući na pitanje moderatora panela Jovana Kovačića o tome šta je zaista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, najpre konstatovao da “postoji pogrešno razumevanje američke pozicije”.

– SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i jedni i drugi. Nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova – rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Navodi se da je Palmer izričito poručio da “Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse jer su one prepreka za napredak u pregovorima” i podsetio da “SAD godinama podržavaju Kosovo i da je sada potrebno da Kosovo odgovori kao partner”.

On je ocenio da “SAD žele da promene kontekst u kome se donosi odluka” i zato “žele da se takse bezuslovno ukinu”.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here