Lična arhiva
DUHOVNE PESME: Nastup na prvoj večeri festivala

Hor Srpske pravoslavne crkvene opštine iz Trsta i Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca učestvovao je nedavno u Nišu na VIII Međunarodnom festivalu duhovne muzike Muzički edikt, zajedno sa 17 horova iz 12 zemalja.

Članovi hora su oduševljeni posetom Nišu, gostoprimstvom domaćina i prilikom da nastupe sa kolegama iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske i Severne Makedonije. Svi horovi su izvodili duhovnu muziku i dela svetovne nacionalne tradicije.

Blagoslov za učešće na festivalu horu iz Trsta dali su vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarsko-italijanski i malteški i protojerej stavrofor Raško Radović, starešina tršćanskog hrama. Put je finansirala Srpska pravoslavna crkvena opština pod vođstvom predsednika Zlatimira Selakovića.

Festival Muzički edikt kao zvanična gradska manifestacija je bijenalnog karaktera, održava se svake druge godine i za samo 16 godina izdvojio se kao jedan od najprestižnijih u regionu i šire, kada je, pre svega, reč o duhovnoj muzici. Horovi su nastupali u niškom Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole i na platou ispred Svetosavskog doma.

– Osim nastupa na festivalu iskoristili smo priliku da posetimo brojne znamenitosti Niša i okoline. Odseli smo u Niškoj bogosloviji koja je posvećena Svetim Kiriliju i Metodiju. Dočekali su nas Sara Cincarević, umetnička direktorka festivala, i njen suprug protojerej stavrofor Branislav Cincarević, arhijerejski zamenik episkopa niškog i starešina Saborne crkve u Nišu – priča za “Vesti” Lidija Radovanović, članica hora.

U Crkvi Svetog cara Konstantina i Svete carice Jelene hor iz Trsta je pevao arhijersku liturgiju, jer je tog dana Niš slavio gradsku slavu.

– Potom smo se sjajno družili sa lokalnim horom, posetili Ćele kulu i Medijanu i ostali zadivljeni arheološkom raskoši i bogatstvom. U manastiru posvećenom Svetom Romanu srdačno nas je dočekao iguman Nikolaj. Sa njim smo pevali večernju službu, a dan je završen zakuskom koja je priređena u porti Sabornog hrama u Nišu – navodi sagovornica “Vesti”.

Sledećeg dana gosti iz Trsta su pevali arhijerejsku službu u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u čast praznika Svete Trojice, na kojoj su, sa velikim zadovoljstvom, članovi hora pleli i vence od trave i cveća. Bilo je to prelepo duhovno iskustvo koje je obogatilo tršćanski hor. Popodne hor je učestvovao na prvoj večeri festivala, pevajući više duhovnih pesama.

Sa Sarom i Branislavom Cincarevićem
Pojanjem ulepšali liturgiju u Sabornom hramu
Pred manastirom Svetog Romana

Zahvalni domaćinima

– Ovo je bilo jedno od najlepših iskustava hora Crkve Svetog Spiridona, sa duhovne i ljudske tačke gledišta. Ljubaznost ljudi nije izostajala, štaviše svi su plenili svojom dobrotom i pozitivnom energijom, i ovo putovanje će nam ostati u sećanju kao jedno od najznačajnijih iskustava što se tiče posete našoj Srbiji. Sve vreme boravka pratio nas je divan vodič Goran, koga su nam obezbedili organizatori festivala, i sjajni vozači autobusa Dejan i Aleksandar – kaže Lidija Radovanović.

Bogata tradicija

Hor Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca osnovao je 1837. godine, na zahtev Srpske pravoslavne crkvene opštine, maestro Frančesko Siniko (1810-1865). Od 1999. godine do danas hor se nalazi pod vođstvom prof. Ane Kaire, Ruskinje, koja je ujedno prvi dirigent pravoslavne vere i prvi dirigent žena u istoriji Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Trenutno hor broji 24 muzički obrazovana člana srpske, slovenačke, italijanske, ruske, hrvatske, makedonske, jermenske, mađarske, bugarske i argentinske nacionalnosti. Hor poje na liturgijama nedeljom i drugim crkvenim praznicima u toku godine. Pored toga, učestvuje na raznim kulturnim manifestacijama u Trstu i okolini.