pixabay.com

Pandemija koronavirusa pruža uvid u tip globalnih zdravstvenih pretnji koje će se pojavljivati kako planeta bude postajala toplija, a način na koji se sa njom borimo može uticati i na suočavanje sa klimatskim promenama, rekli su zdravstveni stručnjaci na Svetskom Skol forumu za društveno preduzetništvo.

– Sa Kovid-19, možemo bolje uvideti hitnost toga nego preko uticaja klimatske krize – rekla je Mandip Dalival, direktorka za HIV, zdravlje i razvoj u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Rastuće uništavanje šuma i širenje poljoprivrede dovode i do klimatskih promena i ljude u bliži kontakt sa bolestima divljih životinja, rekla je Dalival.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je pandemija koronavirusa potekla od slepih miševa, a rane infekcije povezane su sa velikim tržištem živih životinja u kineskom gradu Vuhan.

Pretnje po pluća kao što su zagađenje vazduha, izazvane upotrebom fosilnih goriva koje takođe pokreću klimatske promene, čine ljude ranjivijim na respiratorne bolesti poput koronavirusa, rekla je Dalival.

Bez bavljenja osnovnim faktorima koji pandemiju čine tako destruktivnom – od nedostatka spremnosti do nedovoljno finansiranog i krhkog zdravstvenog sistema – svet će neprestano lelujati od epidemije do epidemije, upozorila je ona.

Ali Liz Dibold, iz kalifornijske fondacije Skol, koje podržava društvene promene i preduzeća, rekla je da je virus ponudio neke pozitivne lekcije za klimatske akcije.

– Kovid-19 nam zaista pokazuje da, kada se čovečanstvo ujedini u zajedničku svrhu, fenomenalno brze promene su moguće – rekla je ona, navodeći da su moguće čak i u naizgled nerazrešivim problemima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime