Panika na Uralu: Tarantule napadaju ljude

0

Ujedi ogromnih pauka izazivaju otoke i snažnu bol (Foto: Ilustracija)
 

Dok naučnici pokušavaju da odgonetnu neočekivanu najezdu, fotografije i video snimci "pauka-vukova" redovno se pojavljuju na društvenim mrežama.

 

Tarantule vrste Lycosidae dostižu vrlo velike dimenzije. Nedavno je na jednom od dečjih igrališta malog uralskog grada Ozjorska uhvaćen "gigant" od deset centimentara.

 

Tarantule, u principu, uništavaju štetočine insekte, a sada su se neočekivano probile daleko na sever, pošto su njihova tradicionalna staništa stepe u Kazahstanu.

Čitava stvar je u klimi, smatraju naučnici. Uzrok kretanja pauka na Ural je sveopšte otopljenje.

 

Za poslednjih sto godina na Južnom Uralu tempo rasta temperature je bez presedana. Za 30 godina južna fauna, uključujući i insekte, prodire severnije od svog uobičajenog areala. To se odnosi i na pauke.

 

U celom uralskom regionu svuda se primećuje kretanje južne flore i faune prema severu. Ovo se ne odnosi samo na pauke, već i na ribe i ptice, kao i na sitnije sisare.

 

Tu je i encefalitski krpelj. Njega u Hanti-Mansijskom okrugu nikad nije bilo, a sad se nalazi tamo. Deverika, koja se u basenu Oba uopšte nije mogla sresti pre 25 godina, sad se nalazi na skoro 1000 km severnije u ovoj reci.

 

Što se pauka tiče, stanovnici Južnog Urala moraće da se prilagode novim "susedima". Stručnjaci pozivaju na oprez: pauk je otrovan, ali još nije opasan po život ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here