EPA-EFE

Sa dnevnim porastom broja zaraženih, u nemačkoj javnosti sve je više upozorenja da je drugi talas epidemije koronavirusa pogodio tu zemlju, a zabrinutost je izrazio i državni institut za zarazne bolesti.

– Drugi talas koronavirusa već je tu. Događa se svakog dana. Sada svakog dana imamo žarišta zaraze koja bi se mogla pretvoriti u vrlo visoke brojeve – kaže predsednik vlade Saksonije Mihael Krečmar.

Krečmarove reči poklopile su se sa objavom državnog instituta Robert Koh (RKI) da je zabeležen značajan dnevni porast novih infekcija sa oko 500 na oko 800 u protekloj nedelji.

– Taj razvoj događaja je vrlo zabrinjavajući i RKI će nastaviti da ga pažljivo prati – kazala je portparolka ovog instituta.

– Dalje pogoršanje stanja se mora izbeći – dodala je ona.

Zdravstvene vlasti u Nemačkoj izvestile su u petak o 781 novom slučaju u prethodna 24 sata. Juče je zabeleženo 815 novozaraženih, dok je nedelja donela predah sa nešto više od 300 novoobolelih.

To znači da je u Nemačkoj najmanje 205.269 ljudi zaraženo koronavirusom od početka epidemije, prema podacima Robert Koha, a do sada je 9.118 zaraženih osoba preminulo. Procenjuje se da se od zaraze oporavilo 189.800 osoba.

Nemačka je postepeno ukidala snažne mere ograničenja uvedene sredinom marta kako bi se usporilo širenje Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Sa povratkom u normalu vlada je pokrenula i aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih osoba čiji je cilj bio da upozori ljude da su bili u kontaktu sa virusom. Aplikacija je „skinuta” 16,2 miliona puta, ali ove nedelje je doživela velike kritike zbog tehničkih problema zbog kolizije sa programima za uštedu rada baterije na pametnim telefonima.

Najnovija stopa reprodukcije bolesti porasla je na 1,24 sa 1,08 dan ranije što znači da zaražena osoba zarazi više od jedne osobe. RKI upozorava da je preduslov smirivanja epidemije da taj broj padne ispod 1.

Robert Koh je objavio da, iako broj novih slučajeva raste u čitavoj zemlji, više od 60 odsto porasta otpada na Severnu Rajnu Vestfaliju i Baden-Virtemberg.

Nemački ministar zdravlja Jens Span kazao je kako je porast broja zaraženih “najvećim delom povezan sa putovanjima i povratkom putnika iz nekih regija, od kojih su neke na zapadnom Balkanu i u Turskoj2.

– U ovom trenutku imamo mnogo manjih žarišta – rekao je Span.

Pitanje je “hoće li se to sada pretvoriti u talas ili ćemo to uspeti da slomimo zajedno, odnosno brzo da identifikujemo i ometemo puteve prenosa zaraze. To zahteva ciljano, ali istovremeno i skupo testiranje”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime