Pao Bošnjak vođa džihadista

Uhapšen: Mirsad Omerović
 

Mirsad Omerović, poreklom iz Tutina u Srbiji, uhapšen je u u današnjoj raciji austrijske policije zbog sumnji da je finansirao terorizam, objavio je austrijski list "Kronen cajtung".

 

Portparol

Glavni osumnjičeni Omerović je otac petoro dece i važio je za portparola evropskog ogranka Islamske države. On je, navodno, blizak sa Per Fogelom, Nemcem preobraćenim u islam, poznatom po govoru mržnje.

Lisice su mu stavljene u 22. bečkom okrugu, pošto se prethodne večeri oprostio od roditelja uoči polaska u rat u Siriji. Posle upada komandosa iz specijalne policijske jedinice Kobra, njegova supruga doživela je šok i završila u bolnici.

Mirsad Omerović, poznat i kao Ebu Tejma, svojevremeno je bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči (BiH). Tamo je stigao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

Njegovo ime se dovodi i u vezu s odlaskom Samre Kesinović i Sabine Selimović iz Beča u Siriju. Porodice ovih devojčica su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju devojčice odlazile neposredno pre odlaska u Siriju, da bi tako prešle put od uzornih gimnazijalki, ćerki i sestara do džihad-ratnica.

Omerović je bio čest gost u Altun-Alem džematu, gde glavnu reč vodi izvesni šeik Adem, koji mu je prema nezvaničnim informacijama zapravo brat.

Koliko je Mirsad Omerović (Ebu Tejma) pretnja nacionalnoj bezbednosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.

Konačno, juče u zoru pokrenuta je u Beču, Gracu i Lincu opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti. Uhapšeni Omerović je regrutovao džihadiste u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner izrazila je zadovoljstvo policijskom akcijom rekavši da je poruka džihadistima nedvosmislena: "Ovde niste sigurni."

U Gracu je uhapšen drugi propovednik mržnje – Visit D, koji je radio na regrutovanju džihadista iz redova Čečena. Među džihadistima iz Austrije najviše je osoba poreklom iz Čečenije, a odmah za njima slede lica poreklom iz BiH.

 

Inače, Austrija, a posebno Beč, odavno se pominju kao centar radikalnog islamizma, posebno onog sa Balkana. Prema podacima austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova, oko 150 džihadista pokušalo je preko Austrije da ode u ratove u Siriji i Iraku, a polovinu tog broja čine Čečeni.
 

Strepeli od odmazde

Akciji policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje. Državno tužilašstvo izdalo je 20 naloga za hapšenje pod optužbom za članstvo u terorističkoj organizaciji i zahtevalo dodatnih 40 pretresa stanova, džamija i automobila. Tamo su pronađeni teroristički propagandni materijali, novac i oružje. Kao mera predostrožnosti, zbog opasnosti od odmazde islamista, policija širom Austrije stavljena je u stanje pripravnosti.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime