Pao najveći hrišćanski grad u Iraku

0

Irački hrišćani se mole za svoje sunarodnike koji beže od sunitskih džihadista
 

"Ovo je humanitarna katastrofa. Crkve su zauzeli (džihadisti), uklonili su krstove", rekao je Sako i dodao da je spaljeno i 1.500 rukopisa. On je istakao da je upućen apel za pomoć Savetu bezbednosti UN, Evropskoj uniji i humanitarnim organizacijama.

 

Izabrali život i hrišćanstvo

Stotine hrišćanskih porodica pobeglo je polovinom jula iz Mosula posle ultimatuma sunitskih ekstremista koji kontrolišu taj grad na severu Iraka. Ekstremisti su uveli strog šerijatski zakon na područjima koja kontrolišu, uz pretnju da će ubiti svakoga ko to ne poštuje, a od hrišćana zatražili ili da pređu u islam ili da napuste područja pod njihovom kontrolom.

Jazidi, pripadnici stare kurdske sekte koji žive na severu Iraka i u Siriji, takođe beže iz Iraka, a više stotina njih je došlo u Tursku. "Stotine Jazida je od juče ušlo na tursku teritoriju", rekao je turski zvaničnik koji je zahtevao anonimnost. Za sada se ne zna njihov tačan broj, ali je jedan zvaničnik rekao da bi ih moglo biti oko 400.

 

Karakoš je hrišćanski grad smešten između Mosula i Erbila, glavnog grada Kurdistana. Ima oko 50.000 stanovnika, a u njemu je utočište našao velik broj hrišćana koji su pobegli iz Mosula.

 

Tilkaif, u kojem takođe živi mnogo hrišćana, ali i pripadnika šiitske manjine Šabak, isto tako je tokom noći ostao pust. "Tilkaif je u rukama Islamske države. Nisu naišli ni na kakav otpor, a stigli su odmah posle ponoći", rekao je jedan stanovnik grada.

 

Rojters javlja da su militanti osvojili i Mahmur i Al Kvair.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here