EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
Papa Franja

Papa Franja izjavio je da je eventualno vraćanje Ukrajini teritorija koje je okupirala Rusija “politički problem” koji treba da reše dve strane.

Papa, u prvom javnom komentaru na zahtev Ukrajine da podrži njen plan za potpuno povlačenje Rusije, u intervjuu televiziji Telemundo, koji je objavljen danas, nije zauzeo stav da je povratak teritorija temeljan uslov za mir.

Papa je rekao da će mir biti postignut kada ukrajinska i ruska strana budu mogle da razgovaraju direktno ili preko posrednika, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, sastao se sa papom u Vatikanu 13. maja i zatražio od njega da podrži mirovni plan Kijeva, za koji je Zelenski više puta rekao da nije otvoren za pregovore.

U tom planu se poziva na obnavljanje teritorijnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prestanak sukoba, kao i obnavljanje državnih granica Ukrajine.

Na početku rata u Ukrajini, papa je pokušao da zauzme uravnotežen pristup u nadi da će biti posrednik u pregovorima, ali je kasnije počeo da osuđuje ruske napade, upoređujući ih sa pojedinim od najgorih zločina protiv Ukrajine tokom sovjetske ere.

Papa je zamolio poglavara Italijanske biskupske konferencije, kardinala Matea Cupija, da učestvuje u mirovnoj misiji za okončanje rata u Ukrajini.

Diplomatski izvor je rekao da će Cupi (67) pokušati da se odvojeno sastane sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here