Papa Franja: Evropa je kao neplodna baka

0

 

Papa je rekao da su Evropi potrebni novi podsticaj i energija, uporedivši je sa "bakom koja više nije plodna i energična"
 

Obraćajući se prvi put Evropskom parlamentu, papa Franjo je rekao da Evropa treba da otvori nova radna mesta i ne dozvoli birokratiji svojih institucija da uguši ideale koji su nekada bili njen važan deo.

 

Papa je pozvao Evropu da se koncentriše "ne na ekonomiju, već na svetost čoveka".

 

– Vreme je da se promoviše politika koja donosi zaposlenje, ali iznad svega treba vratiti dostojanstvo radu omogućavanjem odgovarajućih radnih uslova – rekao je on.

 

On je dodao da to podrazumeva pronalaženje novih načina za usaglašavanje fleksibilnosti tržišta sa potrebom stabilnosti i bezbednosti radnika, jer je to od ogromnog značaja za njihov ljudski razvoj.

 

Papa je o migraciji u Evropi govorio nekoliko dana nakon što je 600 migranata spaseno u vodama između Sicilije i severne Afrike.

 

– Za pitanje migracije mora da postoji jedinstven odgovor. Ne smemo dozvoliti da Sredozemlje postane ogromna grobnica – rekao je on.

 

On je dodao da su u brodovima koji svaki dan dolaze na obale Evrope žene i muškarci koje treba prihvatiti i pomoći im, i pozvao evropske sile da zajednički zaštite migrante od trgovaca ljudima.

 

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je od početka godine 3.200 migranata izgubilo život u pokušaju da pređe Sredozemno more.

 

Papa je rekao da su Evropi potrebni novi podsticaj i energija, uporedivši je sa "bakom koja više nije plodna i energična".

 

– Velike ideje koje su nekada inspirisale Evropu više nisu tako privlačne i zamenile su ih birokratske tehnikalije njenih institucija – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here