EPA/Alberto Pizzoli
Papa Franja

“Rimokatolička crkva mora da prizna istoriju muške dominacije i seksualnog zlostavljanja žena i dece i da popravi svoj ugled među mladima ili rizikuje da postane ‘muzej'”, izjavio je poglavar katoličke crkve papa Franja.

Komentarišući niz skandala, on je u dokumentu kojim se delimično priznaju neuspesi sveštenstva, rekao da se crkva “ne može saglasiti sa svim što predlože pojedine feminističke grupe”, aludirajući na zabranu ženama da budu katolički sveštenici.

Papa je rekao da crkva može da podrži poziv na poštovanje prava žena i ponudi podršku u većoj proporcionalnosti između muškaraca i žena, ali da se ne može saglasiti sa svim što predlažu pojedine feminističke grupe.

Pojedine grupe žena pozvale su na angažovanje žena kao sveštenika, što je crkva odbacila, pozivajući se na to što je Isus Hrist izabrao samo muškarce za svoje apostole.

Papa je suočen sa kritikama zbog reakcije crkve na višedecenijsku krizu zbog seksualnog zlostavljanja, koja je nanela veliku štetu poziciji Katoličke crkve širom sveta, kao i finansijsku štetu u milijardama dolara usled plaćenih kompenzacija.

Katolički poglavar izneo je svoj komentar u dokumentu od 50 strana pod nazivom “Apostolsko podsticanje”, u kojem je naveden osvrt na jednomesečni sastanak biskupa u oktobru na temu uloge mladih u crkvi koja ima 1,3 milijarde članova.

“Crkva može da pogleda nazad u istoriju i prizna veliki deo muškog autoritarizma, dominacije, raznih oblika porobljavanja, kao i zlostavljanja i seksističkog nasilja”, rekao je papa Franja.

On je pozvao mlade da ne budu razočarani skandalom u vezi sa seksualnim zlostavljanjem koje je činilo sveštenstvo, već da rade sa velikom većinom sveštenika i drugih članova sveštenstva koji su ostali verni svom pozivu.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here