EPA/Bienvenido Velasco
Papa Franja

Papa Franja rekao je da su kulinarska i seksualna zadovoljstva “jednostavno božanska”, u knjizi razgovora obavljenoj u sredu u Italiji.

– Crkva je osuđivala neljudsko, sirovo i jednostavno zadovoljstvo, ali je uvek prihvatala ljudsko, umereno i moralno zadovoljstvo – rekao je papa odgovarajući na pitanja Karla Petrinija, italijanskog pisca i gastronoma.

– Zadovoljstvo dolazi direktno od Boga, nije ni katoličko, ni hrišćansko, ni nešto treće, jednostavno je božansko – ističe papa Franja.

– Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, baš kao što seksualno zadovoljstvo čini ljubav lepšom i garantuje produženje vrste – dodao je papa rođen u Argentini.

Potpuna je suprotnost “licemernom moralu” koji ne prepoznaje pojam zadovoljstva i koji je postojao u istoriji Кatoličke crkve, što je “pogrešno tumačenje hrišćanske poruke”.

Takvo gledište “nanelo je ogromnu štetu koja se i danas snažno oseća u nekim slučajevima”, žalio se on.

– Suprotno tome, uživanje u hrani kao i seksualno zadovoljstvo dolaze od Boga – istakao je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku iz knjige rekao da je oduševljen filmom “Babetina gozba” koji se odvija u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. veku. Raskošnu gozbu u filmu priredila je francuska kuvarica Babet.

– Za mene je to himna hrišćanske ljubavi i ljubavi – rekao je Papa.

Knjigu, koja uključuje tri razgovora (“TerraFutura, razgovori sa papom Franjom o ekologiji integriteta”), uredio je osnivač pokreta “slow food” koji se pojavio 1980-ih kao odgovor na “brzu hranu”. U središtu knjige je pogled pape Franje na ekologiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here