Papa neće primiti Dalaj Lamu

0

Beta/AP/M.S.
Nikog neće primiti: Papa Franja
 

"Papa Franja veoma ceni Dalaj Lamu, ali neće primiti nijednog dobitnika Nobelove nagrade za mir. On će video porukom obratiti učesnicima" samita, dodao je Debenetini.

Dobro obavešteni izvori potvrđuju da su napori za približavanje Vatikana sa Kinom, krajnja osetljivost Pekinga po tom pitanju i rizik od osvete nad katolicima u Kini razlozi za odluku Vatikana da ne primi dalaj lamu.

Papa pridaje veliki značaj međuverskom dijalogu, a odnosi sa budizmom treba da budu jedna od tema papine posete Šri Lanki od 12. do 14. januara.

AP
Sve prihvata…takva mu vera: Dalaj Lama
 

Poslednji susret nekog pape sa dalaj lamom bio je u oktobru 2006. godine kada ga je tadašnji poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI primio u privatnu audijenciju.

Vatikan nastoji da uspostavi pune odnose s Kinom, ali za to traži da kineske vlasti obezbede stvarnu slobodu veroispovesti, posebno maloj grupi katolika, i da Vatikan može da određuje biskupe.

Dalaj Lama koji je pre 25 godina dobio Nobelovu nagradu za mir, čini se da je danas sve više izolovan u svom egzilu u Indiji.

Trodnevni 14. samit nobelovaca koji sutra počinje u Rimu, trebalo je da bude održan u Južnoj Africi, ali je mesto održavanja promenjeno zato što tamošnje vlasti nisu izdale vizu dalaj lami.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here