EPA/Riccardo Antimiani
Papa Franja

Papa Franja nije nameravao da koristi homofobičan rečnik i izvinjava se svakome ko je uvređen njegovim rečima, saopštio je danas Vatikan, nakon što su italijanski mediji objavili da je papa u susretu sa italijanskim biskupima koristio pogrdan naziv za homoseksualce.

Mediji su naveli da je papa koristio italijanski izraz “frociaggine” koji se grubo prevodi kao “ped**luk”, preneo je AP.

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima ”već postoji ped**luk”,

“Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi”, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Italijanski sajt Dagospia je prvi objavio o navodnom incidentu, za koji kaže da se desio 20. maja kada je poglavar Katoličke crkve susreo sa italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata.

Bruni je rekao da je Franja bio “svestan” izveštaja koji su se pojavili u javnosti. Portparol Vatikana ponovio je da je papa pri stavu da su svi dobrodošli u crkvu, jer tu “niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mesta za sve”.

Papa (87), kome su pripisivane zasluge da je pravio značajne iskorake ka LGBT zajednici otkako je postao poglavar pre 11 godina, sada je izazvao šok i zaprepašćenje, čak i kod njegovih pristalica.

Kada je došao na čelo Katoličke crkve 2013. godine, rekao je: “Ako je osoba gej i traži boga, pritom ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem?”.

Prošle godine dozvolio je sveštenicima da blagoslove parove istog pola, što je naišlo na osudu kod konzervativne struje u crkvi.

2 COMMENTS

 1. TAKO JE OČE NAŠ😂 ZATO VOLIM ŠTO SAM PRAVOSLAVAC♥️ I NE TREBAM SE TAKVIMA IZVINJAVATI 😂 MI TO NE AKCEPTRIRAMO UOPŠTE!!! IZVINI SE TI NJIMA!!! SLUGO BOŽIJA🙏

 2. БОЖЕ☦️САЧУВАЈ НАС ОД ЗЛА
  ватикан
  Јесте легло тих изопачених
  СВЕШТЕНСТВО МОРА ДА СЕ ЖЕНИ ДА СТВАРА ПОРОДИЦУ
  ДА БУДЕ ПРИМЈЕР ЗА СВОЈ ВЈЕРНИ НАРОД
  ХРИШЋАНСКА ПОРОДИЦА ЈЕСТЕ МАЛА ЦРКВА 🍀☦️🍀
  КАТОЛИЧКА ЦРКВА УПРАВО ЗБОГ СТАВА ДА СЕ ЊИХОВИ СВЕШТЕНИЦИ НЕ МОГУ ЖЕНИТИ
  И ПРОПАДА ЗБОГ ТОГА,

  СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
  🍀☦️🍀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here