B. Cvetojević
Ansambl "Ravna Gora" iz Boniriga sa koreografom Stankom Dimitrijevićem

Manastir Novi Kalenić kraj Kanbere i u proteklu nedelju bio je stecište srpskog naroda iz raznih krajeva Australije. Drugog dana Svetosavskog omladinskog festivala, na prostranom manastirskom imanju bilo je kao u košnici. Skoro dve hiljade ljudi, mahom iz Kanbere i Sidneja, uživalo je u jednom od najzanačajnijih godišnjih događaja srpske zajednice. Ni izuzetno topao dan nije pokvario raspoloženje i pozitivnu energiju koja se mogla osetiti na svakom koraku.

U centru pažnje i ovog dana bili su mladi folkloraši, koji su kao i u subotu briljirali na pozornici velike manastirske sale. Jedina razlika, u nedelju su na sceni bili isključivo ansambli iz Sidneja. Raskošnim igrama iz raznih krajeva Srbije i drugih srpskih zemalja predstavili su se KUD “Izvor” iz Liverpula sa dve grupe, Sportski centar Bonirig sa grupama „Carica Milica” i „Ravna Gora”, kao i folklorni ansambl Crkvene opštine „Sveti Knez Lazar” iz Aleksandrije.

Sjajna srpska omladina, predvođena vrsnim koreografima koji se brinu da svaki korak u kilu bude skladan i do tančina uvežban, izmamili su aplauze prepune sale, baš kao što su i dan ranije učinili igrači Ansambla „Sveti Sava” iz Farera, Srpskog folklornog društva Kanbera i KUD “Karađorđe” iz Sidneja.

Sloga i ljubav koji vladaju među omladinom, način na koji bodre jedni druge, ali i beskrajna privrženost njihovih učitelja i rukovodstava grupa mogu i treba da služe za primer i budu zvezda vodilja celokupnoj srpskoj zajednici na Petom kontinentu. Bolji događaj i mesto da se to pokaže pred širokim auditorijumom nije se mogao naći od Svetsavskog festivala i jednog od najzanačajnijih pravoslavnih hramova naše dijaspore.

– Hvala vam svima koji ste tokom ovda dva dana dolazili u manastir, da se družimo, da uživamo u igrama ove naše divne dece, da ih podržimo i da svi zajedno provedemo veliki praznik, najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu – poručio je posle nastupa folklornih grupa protojerej Đuro Đurđević.

Kao organizator postavljen od strane Eparhije australijsko-novozelandske, otac Đuro je po završetku poslednjeg igre ansambla “Ravna Gora” iz Boniriga, uz blagoslov vladike Siluana darivao sve učesnike specijalno izrađenim slikama i ikonama.

– Naša želja je da svi imate trajnu uspomenu na ovogodišnji Svetosavski festival. Daće Bog da se još dugo i u još većem broju okupljamo u ovoj našoj kući, u našem svetom manastiru u koji su svi dobrodošli. Najvažnije od svega je da je ovo festival posvećen pre svega omladini i zato smo svi srećni što smo videli ovoliki broj mladih izvođača, ali i gostiju svih uzrasta. Želim svoj našoj deci da nastave da neguju kuturu i tradiciju srpskog naroda i da u budućnosti i oni brinu ovom festivalu i da dovode ovde neku novu decu. Poželeo bih i da barem 95 odsto ove naše omladine u budućnosti sklopi brakove između sebe, da mnoga divna prijateljstva i druženja prerastu u zajednice za ceo život – s osmehom je poželeo otac Đuro, a njegove reči naišle su na burno odobravanje publike u prepunoj Sali manastirskog kompleksa.

Starešina Crkve Sveti Georgije iz Kabramate nije skrivao zadovoljstvo i ponos što se tako veliki broj ljudi okupio na jednoj uspešnoj manifestaciji, organizovanoj od strane upravo njegovih parohijana. Vođeni iskusnom rukom oca Đure, volonteri tokom prethodna dva dana nisu ništa prepuštali slučaju i pripadaju im najveće zasluge što je dvodnevna svetvina protekla u najboljem mogućem redu.

Mnogobrojni gosti su se po završetku kulturno-umetničkog programa preselili na plato ispred manastirskog konaka, gde je nasalo pravo narodno veselje. Neumorni muzičari su nepogrešivo znali da podignu atmosferu do tačke usijanja i da svakog gosta pogode “u žicu”. Pevali su ceo repertoar krajiških pesama, hitove mnogih poznatih pevača narodne i novkomponovane muzike, ali i pesme sa juga Srbije, iz Republike Srpske, a znali su da improvizuju i poneki sremački bećarac.

Protekli vikend ostaće u lepom i dugom sećanju svima koji su posetili Manastir Sveti Sava u Holu. Kao što rekoše neki od gostiju, kamo lepe sreće da se okupljamo i češće u ovolikom broju i ovakvom raspoloženju. Ali, biće prilike i za to. Već kroz nešto više od tri sedmice u sidnejskom Darling Harboru se održava tradicionalni Srpski festival, koji će biti nova prilika za veliki sabor našeg naroda. A parče srpskog neba ponovo će se iduće godine preseliti nad manastirsko imanje pored Kanbere, gde će se u 2021. održati jubilarni, 40. Svetosavski festival.

Folklorni ansambl Lazarice sa koreografom Ljiljanom Nikolić

Obeležena slava

Tradicionalni Svetosavski omladinski festival završen je juče, obeležavanjem manastirske slave Svetog Save. Sveta liturgija služena je u jutarnjim satima, a nakon litije gosti i sveštenstvo poslužili su se ukusnom hranom za trpezom ljubavi, koju su pripremili parohijani iz Kabramate i članice Kola srpskih sestara.

Značaj festivala za mlade

Na festivalu su nastupile dve grupe KUD Izvor iz Liverpula. Zadovoljstvo se jasno čitalo na osmesima omladine i njihovih učitelja i vođa puta.

– Izuzetno sam zadovoljan i srećan što smo bili pozvani da po drugi put učestvujemo put na ovom festivalu koji je veoma bitan za svu srpsku decu. Danas su se mnoga deca videla i upoznala što ima nemerljiv značaj. Oni su u godinama kada se ovakvi susreti pamte. Svaki njihov naredni susret biće uspešniji i lepši – rekao je predsednik KUD Izvor Osvald Uzelac.

On je ovom prilikom pozvao građane Liverpula da sa poverenjem upišu svoju decu na folklor u Izvoru, napominjući da porodice sa više dece imaju posebne popuste pri upisu. Uzelac je napomenuo da će početi i sa upisivanjem starijih rekreativaca.

Vratili smo dostojanstvo zajednici

Posebno emotivan govor prvog dana 39. Svetosavskog festivala održao je ambasador Srbije Miroljub Petrović.

– Neizmerna mi je čast što sam s vama povodom ovog velikog praznika. Hvala vam što smo svi zajedno ovde da proslavimo dan Svetog Save, koji je toliko važan za identitet srpskog naroda. Posebna mi je čast što već treću godinu prisustvujem saboru u manastiru, jer je za vreme mog mandata došlo do ponovnog objedivanjavanja naše zajednice i povratka ove crkve i manastira u jedinstveni poredak – rekao je ambasador Petrović.

Njegova ekselencija je zatim poručio okupljenima da se bliži završetak njegove misije u Australiji.

– Nekome po volji, nekome ne, ali ja sam sedmu godinu sa vama. Sad je vreme da se rastajemo. Hvala vam na svemu što smo zajedno uspeli da uradimo, pre sega za povratak dostojanstva i samopouzdanja srpske zajednice. Verujem da ćemo u budućnosti imati još više da ponudimo kao narod ovoj multikultralnoj australijskoj zajednici – istakao je ambasador, koji bi trebalo da završi svoj mandat do polovine ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here