Pexels
Ilustracija

Verovatno svako od vas ima omiljenu bočicu parfema koju koristi samo za specijalne prilike i trudi se da traje što duže, pa ga čuvate na nekom posebnom mestu i niste rasipni, međutim, ni tako mu ne možete produžiti rok trajanja na duže staze.

Najduži rok parfema je oko dve godine, a uzmite u obzir da mu se nakon otvaranja bočice rok trajanja smanjuje i da on oksidira, što je najviše primetno kod citrusnih i voćnih nota.

Ako parfem držite na svetlom i toplom mestu, stručnjaci kažu da će proces oksidacije biti ubrzan. Zato nije loše da svaki parfem držite u originalnoj kutiji ili u nekom ormariću daleko od sunčeve svetlosti.

Rok trajanja parfema zavisi i od temperature na kojoj ga čuvate. Ima i onih strastvenih obožavalaca koji, kako bi produžili rok trajanja omiljenog mirisa, parfeme drže i u frižideru.

Najbolji način da proverite da li je parfemu istekao rok jeste da ga naprskate na komadić papira i proverite da li ima isti miris kao pre. Ako u kolekciji parfema čuvate neotvoreni parfem, ne brinite, rok trajanja parfema je u tom slučaju znatno duži. Ali nakon otvaranja flašice pazite, jer ne bi trebalo da ga koristite duže od dve godine.

Još jedan savet stručnjaka: Nikada ne držite parfem u kupatilu u blizini vode ili izvora toplote. Držite ga u ormaru, na hladnom i tamnom mestu. Parfemski molekuli će trajati duže, a samim tim će i vaš parfem biti kvalitetniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here