Pariz isporučuje ratne brodove

0

Fransoa Oland i Vladimir Putin

EU je još uvek duboko podeljena oko toga da li i koliko treba zaoštriti mere protiv Rusije zbog ukrajinske krize i nedavnog obaranja putničkog aviona nad Ukrajinom za šta još nije ni pronađen krivac.
Podele proizlaze pre svega iz različitih ekonomskih interesa članica Unije, od kojih mnoge snabdevanje energijom baziraju na uvozu ruskog glasa. Države geografski bliske Rusiji, poput baltičkih zemalja, Poljske i Švedske, oštro kritikuju Francusku jer je njen predsednik Fransoa Oland izjavio da će njegova zemlja svakako isporučiti Rusiji prvi ratni brod, nosač helikoptera tipa mistral. Taj prvi brod je delimično već plaćen, a isporuka drugog zavisiće, po rečima Olanda, od ponašanja Rusije u kontekstu ukrajinske krize.

Nema sloge

Sve ovo znači da su evropski ministri zapretili Rusiji prelaskom na fazu "tri" sveobuhvatnih ekonomskih sankcija velikih razmera. Da bi ova faza zaista bila aktivirana i stupila na snagu, biće potrebna jednoglasna odluka svih članica na nivou šefova država i vlada, čiji su stavovi za sada još uvek veoma podeljeni.

Na sastanku ministara spoljnih poslova EU, održanom u utorak u Briselu, na pritisak Velike Britanije zato nije postignuta saglasnost u pooštravanju sankcija Rusiji.
London je insistirao na kažnjavanju Rusije za obaranje malezijskog putničkog aviona, iako istraga još nije utvrdila ko je ispalio raketu na ovu civilnu letelicu. Čak i Holandija, čiji državljani čine većinu žrtava obaranja aviona Malezija erlajnsa, nije insistirala na ovakvom bezuslovnom kažnjavanju. Nije jasno da li je uzrok ovakvog stava Holandije nastojanje da se ne naljute proruske snage u Ukrajini od kojih još uvek zavisi transport tela žrtava i uslovi u kojima će se obavljati istraga uzroka pada aviona. Postoje pretpostavke da Holandija vodi računa i o svojim ekonomskim interesima jer ona u Rusiju izvozi robu u vrednosti od 27 milijardi evra.
Na kraju, jedino što su šefovi diplomatija EU uspeli da dogovore bilo je da Evropska komisija sutra doda nova imena na već postojeću listu Ukrajinaca i Rusa bliskih Putinu kojima je zamrznuta imovina u evropskim bankama i zabranjen ulaz u EU.
Kao što se i očekivalo, ministri spoljnih poslova 28 država Unije nisu išli dalje od naloga Evropskoj komisiji da pripremi sankcije iz strateških oblasti. One bi bile primenjene ukoliko Rusija ne bude sarađivala i pomagala da se utvrdi ko je oborio malezijski avion. One obuhvataju važne domene visoke tehnologije, vojne industrije, energije i pristup evropskim finansijskim tržištima.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here