Tanjug

Policija u Parizu sukobila se danas sa učesnicima protesta pokreta “Žuti prsluci”, koji su se pridružili talasu protesta protiv vladine reforme penzionog sistema.

Protesti, na kojima se okupilo više hiljada demonstranata, mahom su protekli mirno, ali pojedini demonstranti gađali su policiju raznim predmetima i gurali njene pripadnike, na šta je ona uzvratila ispalivši suzavac u više navrata.

Učesnici protesta “Žutih prsluka” marširali su od zgrade Ministrastva finansija na reci Seni do jugoistočnog dela Pariza.

Oni su, kao i u prethodnih godinu dana, protestovali protiv “ekonomske nepravde”, ali i reforme penzionog sistema za koju smatraju da je na štetu zaposlenih.

AP ocenjuje da deluje da su demonstranti ohrabreni najvećim protestima u zemlji u poslednjih nekoliko godina, koji su započeli u četvrtak, protiv plana vlade da reformiše penzioni sistem.

Širom Francuske danas su nastavljeni štrajkovi i protesti povodom penzione politike predsednika Emanuela Makrona, pa su tako kamiondžije koje štrajkuju blokirale autoputeve, a većina vozova nije napustila stanice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here