Parlament odbacio zahtev Ketrin Ešton

0

Glavne grupe u parlamentu, od konzervativne Evropske narodne partije (EPP), do socijalista i demokrata, ocenile su juče da plan Eštonove ne obezbeđuje političku odgovornost, preneo je Rojters.

 

Parlamentarci nezadovoljni predlogom Ketrin Ešton da bude formirana nova ustanova za spoljnu politiku
 

"Jasna i efikasna diplomatska služba mora u potpunosti da odgovara Evropskom parlamentu, kako u smislu budžeta, tako i u političkom smislu", navele su te stranke u saopštenju.

Ketrin Ešton je za njen predlog potrebna podrška država EU i parlamenta, a diplomate procenjuju da bi otpor u parlamentu mogao da bude prevaziđen, navela je britanska novinska agencija.

Visoka predstavnica se nadala da će do kraja aprila obezbediti podršku, ali protivljenje nekih zemalja članica EU i EP bi mogli da znače da će se proces formiranja diplomatske službe odužiti.

Govoreći nedavno o formiranju evropskog spoljnopolitičkog tela, Ešton je rekla da, kao kad se pravi svaki drugi novi sistem, početak nije lak i postoje problemi.

Ona je istakla da bi trebalo izgraditi "robustan sistem koji će omogućiti Uniji da bolje izlazi na kraj sa problemima današnjice, ali i sa problemima koji će nastati u budućnosti" .

Ešton je primetila da je EU godinama pokušavala da stvori okvir i da sprovede sveobuhvatnu strategiju, ali da sistem i strukture koje su postojali to nisu omogućavali, dok bi sada, sa Lisabonskim sporazumom to trebalo da bude moguće.

"Sada imamo šansu da izgradimo ono što su mnogi širom Evrope, i mnogi u ovom Parlamentu, dugo priželjkivali – jaču, kredibilniju evropsku spoljnu politiku", rekla je tada Eštonova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here