commons.wikimedia/Gryffindor
Parlament Austrije

Austrijski parlament usvojio je novu strategiju testiranja na koronavirus.

Austrijska vlada nedavno je donela odluku da od 1. aprila na snagu stupa nova strategija testiranja, kojom će svaki građanin imati pravo na po pet besplatnih PCR i antigenskih testova. Aktuelna strategija testiranja, prema kojoj svi građani mogu da se testiraju koliko god puta žele, besplatno, skupo košta državu.

Konkretno je parlament usvojio da apoteke mogu građanima dati po pet antigenskih testova za kućnu upotrebu mesečno. Pet besplatnih PCR testova biće uvedeno novom uredbom Ministarstva zdravlja.

Nova strategija je naišla na kritiku opozicije, koja smatra da je nesprovodiva i netransparentna. Prema Ministarstvu zdravlja, pokrajine putem skrining programa treba da kontrolišu besplatne tetsove. Savezna država plaćaće pokrajinama samo ograničene besplatne testove.

Za građane od 1. aprila to znači da će šesti PCR test ubuduće morati da plate. Ostaje da se vidi po kojoj ceni jer u Beču, na primer, PCR testovi koštaju od 50 do 165 eva. Lekarska komora preporučuje da PCR test kossta 138 evra.

Planirano je da centri za testiranje ostanu otvoreni i da se u njima od 1. aprila besplatno testiraju samo osobe sa simptomima. Za sada je neizvesno kako će izgledati testiranje u školama, gde se đaci testiraju tri puta nedeljno, od čega su dva PCR testovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here