Pixabay.cocm
Nije reč o nekakvoj akrobaciji u krevetu, već o sposobnosti da možemo pravilno da iskažemo svoje želje i potrebe, kao i da cenimo i uvažavamo partnera.

Razgovor o seksu u vezi i postavljanje pravih pitanja važan je deo svake veze. Ali kako izgleda zdrav razgovor o seksu?

– Zdravi parovi razgovor o seksu ne smatraju velikom stvari. Ključ dobre seksualne komunikacije je doslednost. Predigra počinje onog trenutka kad se ujutro probudimo. Moramo da komuniciramo o svojim potrebama. Treba da nađemo kompromis, da udovoljimo jedno drugome i međusobno se ohrabrujemo – kaže savetnica za mentalno zdravlje i terapeutkinja za seks i odnose Džeki Golob.

– Uspešno komuniciranje o seksu je veština i njegovo usavršavanje će neizbežno dovesti do bolje celokupne komunikacije u vašoj vezi – dodaje seksolog Kerol Kvin.

O ovih 6 stvari razgovaraju svi parovi s dobrim seksualnim životom:

1. Redovno razgovaraju o svom seksualnom životu – u pravo vreme

Zdravi razgovori o seksu trebalo bi da budu redovna pojava. Važno je da parovi razgovaraju o svemu, od želja do konkretnijih pitanja povezanih s intimnošću. I, kako naglašava Kvin, vreme je vrlo važno.

– Nije samo ono što kažete, već kada to kažete – navodi ona.

Drugim rečima, morate znati kada je ispravno razgovarati o seksu. Takvi razgovori će vas izvesti na dobar put, samo ako su oba partnera zainteresovana za razgovor.

– Dobra komunikacija znači da je vaš partner emocionalno sposoban za takav razgovor – dodaje Kvin.

Prilikom razgovora važno je dobro slušati.

2. Stavljaju seks u raspored i pričaju o sledećem seksu

– Izgovori poput “Preumoran sam” ili “Prezaposlen sam”, ujedno pokazuju partneru da nam je manje važan. Čak je zdravo zapisivati datume kada ćete imati odnose, kao i planirati vreme za seks – kaže Golob.

Što je najvažnije, parovi bi trebali da sednu i razgovaraju o danima u kojima i jedno i drugo imaju manje posla. Zatim taj dan stavite u kalendar i s iščekivanjem ga očekujte.

– Predigra može dovesti do seksa. Nedelju dana pre, ili nekoliko dana pre seksa, možete zadirkivati jedno drugo kako bi se vaša želja što više povećala – dodaje Golob.

Ako ste zakazali seks, to će povećati komunikaciju o predstojećem seksu, ali takođe prirodno povećava i komunikaciju o seksu u celini.

3. Otvoreno razgovaraju o onome što vole, a šta ne

Spisak seksualnih želja je sjajan. To može dovesti do dubljih razgovora i uzbudljivih novih avantura u spavaćoj sobi. Ali, to nije pravni dokument koji ste vi ili vaš partner dužni da ispunite. Prenošenje te stvarnosti, ključno je za zdrav seksualni život.

4. Razgovaraju o stvarima koje ih pokreću i ne sramote svog partnera

– Svako može imati neko mesto na telu, koje ako se dodirne, izaziva nelagodu, na primer nekakvi problemi u prošlosti ili slično. Parovi koji uspešno komuniciraju brzo će ovakve situacije da reše. Kada dođe do takvih problema, zdravi parovi odmah o tome komuniciraju  i reše problem bez krivice – objašnjava Kvin.

5. Razgovaraju o seks pozama, igračkama…

Zdravi parovi znaju da klasifikuju svoje polne sposobnosti i preferencije na temelju nivoa udobnosti, granica, uzbuđenja i znatiželje.

– Vi ne posedujete seksualne sklonosti vašeg partnera. Kao i za hranu, vi ili vaš partner možete biti raspoloženi za različite stvari u različito vreme – kaže Kej.

6. Razgovaraju i cene međusobne seksualne sposobnosti

Ljudi su, prema Golob, programirani da misle negativno, a seks je često područje komunikacije u kojem određene fraze mogu imati trajni uticaj.

– Za svaku negativnu misao ili komentar koji čujemo treba nam tri do pet pozitivnih da preoblikujemo svoj mozak i obnovimo negativnost koju smo čuli. Zdravi parovi se međusobno razumeju i cene. Obavezno se usresrede na pozitivno i dele to s partnerom. Tokom razgovora su otvoreni, iskreni i angažovani. Ako naučite neke specifične fraze, vrste pitanja ili nagrade, partner će se osećati sigurnijim, pojača će se vaša sposobnost komunikacije u spavaćoj sobi i izvan nje – objašnjava Golob.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here