Pobeda protiv Moldea u prvoj utakmici plej-ofa za Ligu Evrope četvrta je Partizana na petom meču u ovom ciklusu kvalifikacija. Crno-beli su osvojili četiri boda i doprineli poboljšanju nacionalnog koeficijenta Srbije na UEFA rang listi.

 

Svaki trijumf u Evropi donosi jedan bod, Parni valjak je dva puta savladao Konak Si (1:0, 3:0), po jednom Malatiju (3:1) i Molde (2:1) i stigao do kote četiri ove sezone. Naravno, u slučaju remija ili pobede u Norveškoj Partizan će ukupan bilans pre grupne faze povećati na 4,5 ili pet bodova.

Ovosezonski skor crno-belih za sada je izjednačen sa Crvenom zvezdom. Oba tima su našoj zemlji doneli po četiri „poena”, što je značajno ako se zna da je Srbija 18. na UEFA listi i da se bori da do kraja sezone dođe do 15. pozicije i boljeg statusa za naše klubova od 2021. godine kad se menja sistem evropskih takmičenja, odnosno skraćenje Lige Evrope i formiranje Lige Evrope 2.

Na željenom 15. mestu trenutno je Kipar sa koeficijentom 25, slede Grčka sa 23,7 i Hrvatska sa 22,6. Srbija ima 22,2, ali za petama su joj Škotska (22,1), Norveška (21,2) i Švajcarska (20,7).

Od nabrojanih zemalja Grci i Švajcarci imaju po tri predstavnika na međunarodnoj sceni, svi ostali po dva.

Ukoliko bi naša zemlja stigla do 15. mesta dobila bi dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona i to od drugog kola kvalifikacija, dok bi treći iz prvenstva ili pobednik Kupa startovao iz treće runde borbe za Ligu Evrope. U tom slučaju dobili bismo i petog učesnika evropskih kupova i on bi, zajedno sa četvrtim, igrao u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope 2.

Prvak i vicešampion naše zemlje bi u tom slučaju imali pogodnost da dva puta izgube u kvalifikacijama i ipak, završe u Ligi Evrope 2. Tada bi i treći predstavnik Srbije mogao ukoliko bude eliminisan u borbama za Ligu Evrope 1 da nastavi trku za Ligu Evrope 2. Takav luksuz jedino ne bi bio dozvoljen četvrtoplasiranom i petoplasiranom timu iz domaćeg prvenstva.

Partizan dakle, u revanšu sa Moldeom može značajno da utiče i na dodatnu prednost Srbije u odnosu na Norvežane na UEFA listi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here