Beogradski giganti ispred velikana.

 

Nema više dileme – najbolja fabrika za proizvodnju igrača u Evropi je “Zemunelo”. Dugo je Ajaks važio za predvodnika na listi najboljih klubova za razvoj igrača, ali prema najnovijem istraživanju Instituta za naučna istržaivanja u sportu, ove godine pretekao ga je – Partizan!

Fudbalska opservatorija CIES, koja prikuplja i obrađuje podatke iz svih delova sveta, formirala je listu klubova koji daju najviše igrača u 31 najboljoj ligi Starog kontinenta. Prvo mesto na toj tabeli zauzimaju crno-beli. Ove godine dali su čak 75 igrača širom Evrope i time napredovali za dve pozicije u odnosu na lane, pošto su osim “kopljanika” nadmašili i kijevski Dinamo.

https://twitter.com/CIES_Football/status/1186219873258659840/photo/1

Prošle godine u oktobru na evropskim terenima špartalo je 69 igrača poniklih u “Zemunelu”, što je samo po sebi bio napredak za deset mesta u odnosu na 2017. Sad je i taj rezultat uvećan, jer ukupno 75 momaka koji su ili prošli kroz Partizanovu školu ili kroz prvi tim sad za hleb zarađuju u inostranstvu.

Crvena zvezda je pala za jedno mesto na ovoj listi u odnosu na prošlu godinu (sad je šesta), pošto je proizvela 59 fudbalera za najjače evropske lige, dva manje nego oktobra 2018. U prvih deset je još novosadska Vojvodina sa 56, a od srpskih klubova u TOP 20 nalazi se samo još Rad, na 18. mestu i 42 igrača u različitim krajevima kontinenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here