Partizanova jesen: Lekcije u Srbiji, packe u Evropi

0

Fonet
Nemoćan u Evropi: Danko Lazović nije se naigrao pored fudbalera Bešiktaša
 

Uz srpskog vicešampiona samo je Slovan iz Bratislave jednom zatresao mrežu u Ligi Evrope. U mečevima sa Totenhemom, Bešiktašom i Asteresaom videlo se koliko je srpski fudbal svetlosnim godinama daleko i od srednjeg ranga timova Starog kontinenta.

Evropska odiseja Partizana počela je uspešno protiv "ribara" sa Farskih Ostrva. Na drugoj stepenici, crno-beli su se drugu godinu uzastopno okliznuli protiv bugarskog šampiona Ludogoreca. Usledio je plej-of za Ligu Evrope, u kojoj je klub iz Humske bio bolji od azerbejdžanskog Nefčija.

Sledi turbulentni period za klub iz Humske

U Partizanu slede izbori za predsednika. U opticaju su nekoliko imena, a ko će biti naslednik neuspešnog Dragana Đurića, znaće se za desetak dana. Takođe, crno-beli će biti oslabljeni na proleće. Andrija Živković je prodat kiparskom Apolonu, a u inostranstvo se spremaju Stanković i Volkov. Ne bi biilo iznenađenje da još neko od nosilaca igre napuste crno-bele tokom januarskog prelaznog roka.

Počelo je obećavajući u grupnoj fazi Ligi Evrope. U prvom kolu crno-beli su igrali 0:0 sa najzvučnijijm timom u grupi Totenhemom. Doduše, koliko londonske "pevce" zanima ovom takmičenje govori i podatak da su u Beograd stigli sa gotovo rezervnim ekipom, u kojem su bili samo nekoliko fudbalera koji su starteri u Premijer ligi. Taj bod kao da je dao krila crno-belima. A onda je usledio bolan pad – gostovanje u Tripolisu protiv skromnog Asterasa, koji je očitao lekciju Partizanu, 2:0.

Sve lađe su potonule u narednom kolu kada se turski Bešiiktaš prošetao Humskom. Slavili su istanbulski crno-beli 4:0, ali je još koja lopta mogla da završi u mreži Milana Lukača. U revanšu u Turskoj, Saša Marković je postigao jedini gol za Partizan, a naš tim je poražen 2:1. U Londonu je bilo 1:0 za Totenhem, da bi na kraju, Partizan razočarao protiv Asteresa odigravši 0:0 i tako ni na trećem meču na svom stadionu nije uspeo da zatrese mrežu protivnika.

U domaćem prvenstvu, slika Partizana bila je mnogo bolja, jasnija. Posle jesenjeg dela sezone, ima šest bodova više od očajne Zvezde i ako se ne desi neko čudo, izabranici Marka Nikolića vratiće titulu u svoje vitrine.

Podatak da je na 15 mečeva, Partizan postigao čak 38 golova govori o efikasnoj i lepršavoj igri u Jelen Super ligi. Iskočio je prvi strelac lige Petar Škuletić, koji je postigao 14 pogodaka (skoro gol po meču). Odličan je bio i povratnik u nacionalni tim Danko Lazović, koji je devet puta zatreao mreže protivnika. Uz iskusne Ilića i Drinčića na sredini terena, sigurnog Lukača na golu, dobrih rola Grbića, Markovića i Živkovića, Partizan je dominirao u Jelen Super ligi. Pobeđen je večiti rival golom iz slobodnog udarca Nikole Drinčića.

Imao je i Partizan padove, poraz u Jagodini i nerešen ishod u Humskoj protiv OFK Beograda, ali slaba Zvezda i Vojvodina nisu uspeli da ugroze crno-bele na čelu tabele. Uz to, Partizan se plasirao i u polufinale Kupa, gde se sastaje sa Jagodinom, braniocem trofeja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here