Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o.
Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije "Dunav osiguranje"

Odgovarajući na nove izazove koje je pandemija donela celokupnoj ekonomiji, osiguravajuća delatnost je pokazala spremnost i sposobnost brzog prilagođavanja izmenjenim okolnostima poslovanja. Tržište osiguranja ostalo je stabilno, ostvareni su pozitivni rezultati, a broj zaključenih polisa potvrđuje poverenje građana u osiguravajuća društva i u kriznim vremenima.

U okviru 29. Kopaonik biznis foruma, na panelu održanom pod nazivom “Pandemija: Da li smo spremni za nove izazove”, predstavnici osiguravajućih društava otvorili su pitanje neophodnih promena u sektoru osiguranja u susret mogućim novim pandemijama.

Analizirajući mogućnost osiguranja od katastrofalnih rizika u koje spada i pandemija, Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije “Dunav osiguranje”, istakla je važnost uspostavljanja stabilnog mehanizma za finansiranje i saniranje posledica pandemije i ostalih rizika koji su u vezi sa ovakvim događajima.

– U svetu postoji više modela javno-privatnog partnerstva, a ono što je zajedničko svima jeste da su bazirani na sprezi države i njenih institucija, s jedne strane, i osiguravača i reosiguravača, s druge. Kapaciteti pojedinačnih osiguravača, čak i onih najvećih u zemlji, nisu dovoljni za sprovođenje pandemijskog osiguranja, već je tu potrebna pomoć države. Samo tako možemo izgraditi siguran i efikasan model osiguranja od katastrofalnih rizika – rekla je Soković ukazujući na potrebu da ovo osiguranje bude obavezno, jer bi tako po najpovoljnijoj ceni bilo obezbeđeno pokriće za štetu koja svakoga može da pogodi.

Panel “Pandemija: Da li smo spremni za nove izazove” na 29. Kopaonik biznis forumu

Govoreći o stabilnosti cele osiguravajuće branše, Soković se osvrnula i na rezultate poslovanja kuće na čijem je čelu.

– U protekloj godini, Kompanija “Dunav osiguranje” zaključila je blizu 2 miliona polisa i ostvarila bruto premiju od skoro 32 milijarde dinara. To je rast od 6,41 odsto, pri čemu su neživotna osiguranja rasla 5,18 odsto, a životna više od 17 odsto. Tendenciju rasta od skoro 22 odsto pokazalo je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dok je auto-kasko raslo 13 odsto – navela je Soković.

– Shodno očekivanjima, povećane su i štete. Likvidirane štete dostigle su rekordnih 13,7 milijardi dinara, što je za čak dvadeset odsto više u odnosu na 2020. godinu. Samo u životnom osiguranju, “Dunav” je tokom prethodne godine isplatio skoro jednu milijardu dinara šteta više nego u 2020. godini – podvukla je Soković.

– Dunav osiguranje oduvek je bilo pouzdan partner i prijatelj na koga njegovi osiguranici uvek mogu računati. Kompanija nije menjala svoje uslove osiguranja niti uvodila ograničenja u osiguranju života gde su naše polise garantovale pokriće i u slučaju ostvarenja rizika od pandemije. Pokazalo se da naši klijenti to i te kako umeju da cene – zaključila je Soković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here