Pasoš BiH pet puta skuplji

0

U Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH (IDDEA) kažu da građani kojima je biometrijski pasoš hitno potreban u slučaju lečenja u inostranstvu, bolesti ili smrti člana uže porodice, putne isprave mogu dobiti takođe u roku od dva dana, i to za 40 KM, ali samo ako uz zahtev prilože dokaze o jednom od pomenuta tri osnova.
 

Pet puta skuplji: Pasoš BiH

– U redovnoj proceduri cena biometrijskog, službenog i diplomatskog pasoša, kao i putnih isprava za izbeglice i za ljude bez državljanstva je 40 KM, cena zajedničkog pasoša, brodarske knjižice i pomorske knjižice 50, a putnog lista 10 KM. Svi zakonski i podzakonski akti koji uređuju ovu oblast dostupni su na veb-stranici – kažu u IDDEA.
 

Međutim, dobar deo građana tvrdi da je omogućavanje dobijanja pasoša po višoj ceni za kraće vreme klasična diskriminacija, odnosno podela na bogate i siromašne. Dragana Marinković iz Banjaluke koja je ovih dana predala zahtev za novi pasoš ističe za "Vesti" da joj putna isprava, srećom, nije hitna.
 

Bez viza tek u oktobru
 

Odluka o uvođenju bezviznog režima za građane BiH, umesto u julu, mogla bi da bude doneta tek u oktobru ove godine, navedeno je u pismu Evropske inicijative za stabilnost. U pismu se kaže da trenutni raspored rada Evropske komisije, praktično, isključuje mogućnost bezviznog putovanja za stanovnike BiH i Albance pre letnje pauze, čak i u slučaju da ove dve zemlje već sada ispunjavaju sve uslove.

 

– Da mi je nekim slučajem pasoš hitno potreban, veliko je pitanje da li bih uspela da nađem novac za tu uslugu. U današnje vreme 200 KM je za veliki broj građana ogroman novac. Zato mi se čini da je ovo novo pravilo samo dodatno produbilo jaz između bogatih i siromašnih – kaže ona.
 

Izdato više od 77.000
 

U Agenciji kažu da je od 15. oktobra 2009. do kraja prošlog meseca odštampano 77.139 biometrijskih pasoša na osnovu zahteva koje su građani podneli u nadležnim policijskim stanicama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.
– Štampanje i distribucija pasoša ka nadležnim organima ide kontinuirano, bez problema i prema ustaljenom planu – ističu u Agenciji.

Portparol IDDEA Amila Opardija kaže da se ne radi o diskriminaciji, već o nečemu što odavno primenjuje većina zemalja u svetu.
 

– Gotovo sve zemlje su svojim građanima omogućile da vade pasoše po hitnoj proceduri, pa smo to uradili i mi. Što se tiče više cene, ona je logična jer vađenje pasoša po hitnoj proceduri iziskuje dodatne troškove i remećenje ustaljenog redosleda poslova. Cena pasoša koji se dobija za 48 sati u slučaju bolesti ili smrti ostaje ista kao i ona u redovnoj proceduri – ističe Opardija za "Vesti".
 

Ipak, kako su "Vesti" proverile, tačno je da se u svetu skuplje plaća pasoš kada se uzima po hitnom postupku, ali je, na primer, isprava u tom slučaju u Nemačkoj 50 odsto skuplja, dok će pasoš BiH koštati čak pet puta više.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here