Pasoši koče izdavanje novih tablica

0

 

Zapravo, izdavanje novih registarskih tablica počeće posle stupanja na snagu novog pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila treba uskoro da bude donet, prenose beogradski mediji.

 

Godinu dana rok za zamenu tablica

 

Do donošenja novog pravilnika o registraciji vozila, MUP će izdavati potvrde o registraciji traktora, vozila na motorni pogon i traktora koji se trajno registruju, kao i potvrde o privremenoj registraciji, saobraćajne dozvole i registarske tablice propisno važećim pravilnicima. Posle stupanja na snagu novog pravilnika, sve ove potvrde važiće do roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli. Radne mašine, motokultivatori i bicikli sa motorom koji se trajno registruju, kao i traktori za poljoprivredne radove, i njihove registarske tablice, prestaće da važe nakon isteka jedne godine od stupanja na snagu novog pravilnika.

U Zavodu za izradu novčanica kažu da je sve spremno za početak štampanja novih tablica i da samo čekaju na dozvolu MUP-a.

 

Novim pravilnikom biće propisan postupak registracije vozila, izdavanje novih saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, dok će posebnim propisom biti utvrđena naknada koja će se plaćati za nove registarske tablice. Sadašnja naknada za saobraćajnu dozvolu i registarske tablice iznosi 1.524 dinara.

 

Nove registarske tablice zajednički su dizajnirali ZIN i MUP tako da font mogu mašinski lako da čitaju razne kamere koje će se, između ostalog, koristiti i za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanje kazne na kućnu adresu vlasnika vozila.

 

Dimenzije novih tablica su evropske, a predviđene su tri veličine – standardne, četvrtaste za motorna vozila i četvrtaste za motocikle. Na levoj strani nalaze se plavo polje i oznaka SRB.

 

Ispod malog grba Srbije obavezno će se nalaziti oznaka gradskog područja, ali na ćirilici.

 

 

Sledi grupa od tri broja, koja se po potrebi, zbog većeg broja kombinacija, može povećati i na četiri. Iza crtice se nalaze još dva slova, a u kombinaciji će se nalaziti i slova kojih nema u srpskom pismu – W, X i Y.

 

Važna novina je i to što će u donjem desnom uglu svaka tablica imati svoj serijski broj, koji će se u potpunosti razlikovati od registarskog broja koji se nalaze na njoj. Serijski broj omogućiće da se tačno zna koji je radnik proizveo tablicu, odnosno ko je bio u smeni kada je ona napravljena, kao i ko je tablicu izdao u MUP-u.

 

Tablice u ZIN dolaze polugotove, bez utisnutih brojeva i slova. Na sebi imaju samo reflektujuću foliju na kojoj su odštampani grb, serijski broj, plavo polje sa oznakom SRB i zaštitni elementi koji se mogu videti pod određenim uglom. Zaštitu predstavljaju hologramska talasasta linija, koja se prostire celom dužinom tablice, i naizmenično grb.

 

Državi 30 miliona evra

U Srbiji je registrovano oko dva miliona vozila. Ako sadašnja naknada za nove tablice i saobraćajnu dozvolu iznosi 1.524 dinara, pod pretpostavkom da ne poskupi, vlasnici će državi za tu novotariju u sledećoj godini dana morati da uplate oko tri milijarde dinara, ili u 30 miliona evra.

 

Novina je uvođenje žutih tablica sa oznakama E i P, koje su kao i do sada rezervisane za predstavništva stranih firmi i novinskih kuća u Srbiji. Crne su namenjene isključivo diplomatsko-konzularnim predstavništvima stranih zemalja, kao i stranim misijama u Srbiji.

 

 

Kao i do sada, postojaće privremene tablice standardne bele boje, ali i crvene za motorna vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu dimenzija i mase.

 

Uvedeno je 18 novih registarskih područja, što praktično znači da će registarske oznake imati ukupno 59 gradova i opština.

 

Novost je i registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije.

 

Saobraćajna dozvola biće veličine kreditne kartice, dimenzija 54 sa 86,5 milimetara.

 

Na njoj će biti ispisan tekst na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imaće nekoliko zaštitnih elemenata.

 

Bez personalizovanih tablica

 

Novim Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila nije predviđeno da registarske tablice mogu da budu personalizovane, kao što je to u nekim drugim zemljama slučaj. Najčešće su to imena ili neke posebno odabrane reči sa ili bez kombinacije brojeva. Za čuđenje je takva odluka zato što je sadašnjim pravilima to bilo omogućeno, barem delimično. Naime, trenutno vlasnik vozila može da zatraži četvorocifrenu oznaku na svojoj tablici, i to po ceni od 32.880 dinara. Opšte je poznato da je takvih "ekskluzivaca" bilo skoro koliko i takvih brojeva, što je lep prihod za državnu kasu! Novi informacioni sistem i tehnologija izrade tablica nesumnjivo dozvoljavaju ovu mogućnost, pa je teško razumeti zašto nije iskorišćena mogućnost da se rade tablice po želji, pa čak i sa imenom vlasnika. U mnogim zemljama je to moguće, naravno po cenama srazmerno "ekskluzivitetu" tražene oznake: u Britaniji, recimo, neke oznake mogu koštati i desetak hiljada funti, a postoji i pravo tržište za kupovinu i prodaju registarskih brojeva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here