Vesti
Ministar Viktor Dominelo pokazuje razvojnu verziju aplikacije

Novi Južni Vels će u oktobru početi probni period takozvanih “vakcinacijskih pasoša”, saopštila je vlada ove australijske države. Pilot program će se sprovoditi u regionalnim delovima NSW i trajaće dve sedmice – od 6. do 20. oktobra.

Uvođenje posebne opcije na postojećoj aplikaciji za mobilne telefone “Service NSW” omogućiće građanima da pokažu svoj vakcinacijski status prilikom ulaska u obejkte u kojima će ulaz biti dozvoljen samo potpuno vakcinisanim osobama.

Ministar za korisničke usluge Viktor Dominelo rekao je da aplikacija neće biti spremna za široku upotrebu u momentu kada Novi Južni Vels dostigne 70 odsto građana imunizovanih protiv kovida. Međutim, kako je naglasio, čini se sve da “vakcinacijski pasoš” bude u punoj funkciji što je pre moguće.

– Većina biznisa želi da ova usluga bude deo postojeće aplikacije Service NSW, jer će to biti jednostavnije za njih – rekao je Dominelo i naglasio da će u početku u pilot program biti uključeni samo pojedini RSL klubovi i domovi za stara lica u nekoliko regionalnih oblasti.

Za sada nije poznato u kojim delovima Novog Južnog Velsa će proba biti obavljena. Međutim, ono što se zna, jeste da će aplikacija biti zaštićena od zloupotreba kao što su falsifikovane potvrde o vakcinaciji. Kako je rekao Dominelo, svaka potvrda će na sebi imati hologram, sličan onom koji se nalazi na vozačkim dozvolama u Novom Južnom Velsu.

– Imaćemo i druge načine da ljudi pokažu svoj status vakcinacije, aplikacija je tu da ceo proces učini lakšim za sve – najavio je Dominelo.

Potvrda o vakcinaciji već sada može da se preuzme sa aplikacije Savezne vlade Medicare Express ili preko službe Services Australia koja može da pošalje sertifikat u štampanoj formi na kućnu adresu.

Bez ovog “pasoša” neće biti moguć ulaz u staračke domove, kao ni u ugostiteljske i mnoge druge trgovinske objekte u Novom Južnom Velsu, koji će se otvoriti kada se dostigne stopa od 70 odsto vakcinisanih starijih od 16 godina.

Kako je u sredu objavila premijerka NSW Gledis Beredžiklijan, u ovoj državi trenutno ima 54,2 odsto revakcinisanih, dok je jednu dozu primilo još 28 odsto građana koji imaju pravo na imunizaciju.

Zatvor zbog lažne aplikacije

Ministar Viktor Dominelo je upoznat sa informacijama da pojedine zanatlije i građevinci koriste lažne “Service NSW” aplikacije za prijavljivanje u samoposlugama, firmama i drugim objektima. Na taj način, pojedinci žele da izbegnu odlazak u izolaciju, ukoliko aplikacija pokaže da su bili na istom mestu gde i zaražena osoba.

– Ovo je je ozbiljan kriminalni prekršaj, jer oni koji to rade ne dovode u opasnost samo svoj, već i tuđe živote. Policija trenutno istražuje ova saznanja i očekujem da će se oni koji budu uhvaćeni da koriste lažnu aplikaciju suočiti sa značajnim vremenom iza rešetaka – rekao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here