Pastor: LSV i DSS vređaju vojvođanske Mađare

0

Vređa te nas, nismo ekstremisti: Ištvan Pastor
 

Pastor je u saopštenju za javnost optužio LSV da izjednačava SVM sa strankom Pokret mađarske nade, za koji je rekao da je "otvoreni sledbenik" ekstremno desne stranke Jobik iz Mađarske. On je ocenio da je LSV na taj način uvredio većinu vojvođanskih Mađara koji se protive svakom vidu ekstremizma.

 

"Ove dve stranke, DSS i LSV, potvrdili su da dele zajedničko mišljenje o vojvođanskim Mađarima: najradije bi nam oni rekli šta da mislimo mi Mađari, i kako da se osećamo u našoj zajedničkoj domovini, u Srbiji koja teži ka Evropi", naveo je Pastor.

 

LSV je juče optužio Pastora da daje izjave karakteristične za "desničarske ekstremiste". Ta stranka je Pastora kritikovala zbog izjave da je "pravo čudo da je mađarska zajednica opstala jer niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima" i ocenila da je ta izjava neistinita, a da je izraz "Južni krajevi" sintagma koju često koriste mađarski desničarski ekstremisti, koji se zalažu za prekrajanje granica.

 

Potpredsednik DSS Borko Ilić takođe je kritikovao Pastora zbog iste izjave, i rekao da je "zaista pravo čudo" što su Mađari opstali u Vojvodini, "u državi i među narodom koji vam je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu".

 

Pastor je optužio LSV i DSS da žele da skupljaju poene preko "samovoljnog i krivog tumačenja njegovih iskaza" i odbacio optužbe za ekstremizam izrečene na njegov račun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here