Tanjug

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da očekuje da uskoro počnu razgovori o konstituisanju Skupštine Srbije i nove republičke vlade.

– Moraće da se vode razgovori o političkim prioritetima, o merama za ovladavanje veoma komplikovanim izazovima generisanim nedavnom pandemijom, sukobom u Ukrajini, energetskom krizom i nadolazećom inflacijom kao posledicom ukrajinske krize – izjavio je Pastor u intervjuu za Politiku.

Dodao je da je SVM spreman da bude deo vladajuće većine i učestvuje u radu vlade na nivou državnih sekretara, kao što je i do sada bio slučaj.

Pastor je medijske napise o tome da bi funkcionerka SVM-a Elvira Kovač mogla biti novi predsednik Skupštine Srbije rekao da su to speklulacije i da tako nešto nije ponuđeno, i dodao kako bi ona mogla, kao i do sada, da obavlja funkciju potpredsednika republičkog parlamenta.

Lider SVM-a je ocenio da je bezbednosna situacija u Vojvodini i Subotici dobra, a međunacionalni odnosi hramonični i skladni i da se svi trude da ih sačuvaju.

Pastor je naglasio da takvu situaciju ugrožavaju dešavanja među migrantima na severu Srbije i uz granicu sa Mađarskom.

– Ne bi smeo niko bez validnog dokumenta da uđe na teritoriju države, ne bi smeo tražilac azila da izađe iz centra dok se postupak po njegovom zahtevu ne okonča, ne bi smeo niko da vršlja po čitavoj teritoriji bez ikakvog dokumenta, ne bi smeli ilegalno prelaziti granicu. Nelegalan prelaz granice nije ljudsko pravo, zaštita svojih građana mora postati apsolutni prioritet – naglasio je Pastor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here