Tanjug
Mitropolit Joanikije je ustoličen na Cetinju

“Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije su do Cetinjskog manastira stigli ne helikopterskim desantom, kako kaže predsednik Milo Đukanović, nego na krilima, i to na krilima anđela, a do manastira su morali doći preko Obilića poljane na Cetinju”, metaforično opisuje današnje ustoličenje mitropolita Joanikija profesor Bogoljub Šijaković.

Sve poruke koje su tokom ustoličenja mitropolita Joanikija uputili on i patrijarh Porfirije su mirotvorne. To su blagotvorne poruke velikog duhovnog iskustva i razuma i upućene su čitavom narodu sa ljubavlju i željom da se strasti smire, a da se ljudi bratski zagrle, kaže Šijaković, profesor Bogoslovskog fakulteta koji se javio iz Podgorice.

Patrijarh je u besedi posle ustoličenja mitropolita Joanikija poručio da je velika je dužnost i čast doći na tron sv. Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas, a posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, te da je Joanikije ovde da otupljuje oštrice i spaja mostove, a da je mir potrebniji nego išta.

Mitropolit Joanikije je u svojoj besedi istakao da će služiti bratskom pomirenju u Crnoj Gori, da su podele u Crnoj Gori veštački izazvane, kao i da je Crkva činila sve da ih ne bude i da ih ukloni ali da će joj za to biti potrebno dosta vremena.

Šijaković ocenjuje da su poruke koje su poslali patrijarh i mitropolit poslate na jedini mogući način na koji crkva i može da komunicira. Njihova suština je da svako može da oseća i reprezentuje sebe kako želi, ali i da je dužan da u sebi da u sebi probudi poštovanje prema svima drugima.

– I zaista, vidim da je sav narod u crkvi i oko crkve oduševljen tim porukama i da diše istim, zajedničkim duhom – kaže Šijaković.

„Na krilima anđela“

Govoreći o otrovnom komentaru crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koji je dolazak patrijarha i mitropolita Joanikija uporedio sa „helikopterskim desantom“, Šijaković napominje da se radi o apsurdnoj izjavi kakvima je Đukanović, prema rečima našeg sagovornika, sklon.

– Pravo pitanje bi bilo upućeno njemu, kakva je to država u kojoj je jedan uobičajeni crkveni obred onemogućen i u kome neko sebi daje pravo da najavi da će na silu i uz prolivanje krvi drugoga sprečiti da obavi verski obred – ističe on.

Kada bi se stvari događale prema Đukanovićevim željama, radilo bi se o državi koja ne poštuje elementarna verska prava, pa prema tome ni ljudska prava. To je i bila Đukanovićeva želja koja je trebalo da bude verifikovana Zakonom o verskim slobodama, čije je usvajanje pokrenulo lavinu protesta i donelo Crnoj Gori politički preokret, podseća Šijaković.

– S druge strane, to je njegova nategnuta interpretacija jednog izuzetnog i izvanrednog događaja. Njoj bih, kao kontrast, mogao da postavim drugu interpretaciju, da su Patrijarh i mitropolit Joanikije došli u Cetinjski manastir na krilima, i to na krilima anđela, a do manastira su morali doći preko Obilića poljane na Cetinju – zaključuje on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here