EPA/Đorđe Savić
Patrijarh srpski Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

Naložio je i poštovanje drugih preventivnih mera za sprečavanju širenja koronavirusa.

Patrijarh je pozvao sveštenike da „na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni“.

Poruka je upućena arhijerejskim namesnicima, starešinama hramova i parohijskim sveštenicima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, prenela je Informativna služba SPC.

Irinej je ranije, kao patrijarh i „kao građanin starije životne dobi“, pozvao sve da se pridržavaju mera koje su propisali struka i državni organi.

Pomoć najugroženijim porodicama

Versko dobrotvorno starateljstvo, humanitarna, dobrotvorna organizacija koja deluje u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), pokrenulo je niz akcija kojima pomaže najugroženije porodice i pojedince u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i u drugim eparhijama SPC.

U saopštenju SPC navodi se da je 20. marta isporučeno 25 kilograma belog pšeničnog brašna, 10 litara ulja i pet kilograma pasulja, a da će 23. marta biti podeljene druge namirnice – šećer, testenine, so, kvasac, konzervirana hrana i hemijska sredstva za domaćinstvo – deterdžent za veš i posuđe, sapuni, šamponi.

Akcijom je obuhvaćeno 47 porodica sa više dece iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, 15 iz drugih eparhija, sedam porodica u kojima se samo jedan roditelj stara o porodici i više od 10 teško ugroženih porodica i pojedinaca.

Redovnim korisnicima Crkvene narodne kuhinje, kojih ima oko 1.700, 23. marta biće isporučene prehrambene namirnice dovoljne za narednih 10 dana, dok će svima koji žive bez krova nad glavom, a kojih ima oko 300, biti isporučena konzervirana hrana.

Nabavljeni su i lekovi koji su dostupni u apotekama i u ambulanti Verskog dobrotvornog starateljstva za one koji su tu vrstu pomoći tražili, saopštilo je Versko dobrotvorno starateljstvo Srpske pravoslavne crkve.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime