Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Na Vojnom groblju u Bratuncu, pored Spomen krsta u subotu će u biti obeležena 31. godišnjica stradanja 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja od 1992. do 1995. godine. Parastos za sve postradale Srbe ovog dela Republike Srpske služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladike Hrizostoma i sveštenstva SPC. Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kaže za “Vesti” da je za brojne zločine počinjene nad Srbima tokom poslednjeg rata Sud BiH do sada prvostepeno presudio samo četiri Bošnjaka.

– Oni su ukupno dobili 29 godina zatvora, a podignuto je samo 16 optužnica za zločine nad Srbima. Poražavajuća činjenica je da za zločine nad Srbima Bratunca, niko nije osuđen, dok za Srbe Srebrenice je od 1995. presuđena samo jedna osoba i to na sramnih tri godine zatvora. Istovremeno, pravda u BiH je takva da je za ratne zločine nad Bošnjacima do sada optuženo 138 Srba, od čega njih 45 pravosnažno i to na 650 godina zatvora. Kada tome dodate i više hiljada godina presuda Srbima u Haškom tribunalu jasno je kako se brutalno odnosi prema srpskim žrtvama – ističe Kojić i dodaje da porodice žrtava boli nepravda.

Prema Kojićevim rečima na komemoraciju u Potočare se svake godine sjati ceo svet, a na parastos srpskim žrtvama se ne pojavi apsolutno niko.

– Da li je moguće da je za ubice 3.267 Srba kazna samo 29 godina robije? Kakva je to logika i pravda? Da sva svedočenja nisu relevantna da se dobije robija naspram zločina? – ističe Kojić.

On podseća da je pravda zaobišla mnoge bošnjačke ratne komandante, poput Nasera Orića koji je morao biti osuđen na maksimalnu kaznu. Kemal Mehmedović, koljač Srba iz bratunačkih i srebreničkih sela je na slobodi u inostranstvu, a odsekao je glavu Anđelku Mlađenoviću i odneo je Oriću, a kao nagradu dobio džak brašna…

– Zaklati dečaka Slobodana Stojanovića je za sud BiH čini se nešto sasvim normalno, jer je za taj brutalan zločin Elveta Veselji nagrađena sa 13 godina zatvora. Svi ovi primeri su najbolji prikaz o kakvoj mašini za reciklažu pravde i pravičnosti se radi – naglašava predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Sud kao “artiljerija”

Branimir Kojić ocenjuje da je Sud BiH “artiljerija koja je uperena protiv srpskih žrtava”:

– Podatak da su Srbi osuđeni na 2.500 godina pred sudom BiH, a svi drugi na 450 godina najbolje oslikava te tvrdnje. Dok se ta praksa ne prekine u BiH neće biti mira, jer naše majke, sestre, deca ne mogu da zaborave najmilije i očekuju da će pravda stići počinioce. Verujemo u Božiji sud, on nam je jedina nada – poručuje Kojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here