Kosovo online
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da su vekovni odnosi Srpske pravoslavne crkve i Rusije izuzetno kvalitetni, “jači nego ikada pre”, čemu su, kako ističe, doprinele i ličnosti koje kao ambasadori predstavljaju Rusku Federaciju u Srbiji kao što su Aleksandar Bocan Harčenko, preminuli Vitalij Čurkin i aktuelni šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji su obeležili poslednje decenije međunarodne politike i diplomatije.

– Mada različiti po temperamentu, spoljašnjim osobinama, oni su ljudskim kvalitetima, po prijateljstvu, štaviše bratstvu koje prepoznaju ne samo političari, nego rekao bih svaki čovek u Srbiji, postali i ostali simboli saradnje između dva naroda – kaže patrijarh srpski u opširnom intervjuu za “Međunarodni život”, časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Istakao je da danas sa zadovoljstvom razmenjuje mišljenja sa ambasadorom Rusije u Beogradu Bocan Harčenkom, čija, kako je naveo, smirenost, gotovo monaška, daje sigurnost i čvrstinu stavovima i analizama koje iznosi.

– Moram da se molitveno setim blaženopočivšeg ambasadora Vitalija Čurkina, koji je zbog odbrane interesa našeg naroda, ali i zastupanja pravde i međunarodnog prava, ostao ovde upamćen kao svojevrsni dimplomatski vitez, junak. Bog da mu dušu prosti – naveo je patrijarh Porfirije.

Naravno, istakao je, da je ove decenije svetske, međunarodne politike i diplomatije, obeležila ličnost ministra Sergeja Lavrova. “Srpski narod je, na žalost ili na sreću, na posletku Bog zna, suviše često u fokusu te politike i diplomatskog nadmetanja. Stoga uvek sa nadom očekujemo reči njegove ekselencije Lavrova u nekom svetskom forumu ili prestonici”, istakao je, između ostalog, patrijarh srpski Porfirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here