Tanjug
Patrijarh Porfirije

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da će novoizabrani patrijarh Porfirije voditi pomirljivu politiku i da je čovek dijaloga, razgovora i poverenja, ali i da shvata ljudske sudbine. Dodao je da se prvi put dogodilo da je “apostolskim žrebom” za patrijarha izabran onaj episkop koji je dobio najviše glasova.

Aleksandar Raković je rekao da novi patrijarh srpski Porfirije ima kapacitet da rešava i najteže probleme.

– S tim u vezi SPC je dobila prvojerarha s kojim je u sigurnoj luci, dakle ovo je bio odličan izbor. Ne kažem da druga dva kandidata takođe ne bi bila odličan izbor. Sada kada se sve završilo možemo da kažemo da je bio očekivan izbor te trojice episkopa koji su ušli u ‘apostolski žreb’. Episkop Porfirije je imao 32 glasa, vladika Irinej Bulović 31, a vladika Jefrem 27 – rekao je Aleksandar Raković za Radio Beograd 1.

Kako je naveo, pokazalo se da je “ovog puta onaj koje dobio najviše glasova i ‘apostolskim žrebom’ izabran”.

– Ovo je prvi put, otkako se na ovaj način bira patrijarh, da onaj ko je imao najveći broj glasova bude i izvučen iz svetog jevanđelja i sada je srpski patrijarh – kazao je Aleksandar Raković.

On naglašava da se već dugo raspravljalo u javnosti, pa čak i u episkopatu, o tome da li je SPC potreban mlađi poglavar.

– To mlađi, naravno, možemo uslovno govoriti s obzirom da patrijarh Porfirije ima 60 godina, ali on je mlađi u odnosu na one koji imaju 90. Kada je reč o arhijerejima, mladost ima drugačiju dimenziju nego kada je reč o građanstvu. Čini se da je zadovoljena želja da vidimo kako ćemo sa mlađim patrijarhom, kakav će biti život SPC i kako će čovek koji je liberalnijih shvatanja voditi SPC – istakao je Raković.

“Patrijarh Porfirije je čovek koji shvata ljudske sudbine”

Aleksandar Raković je naveo da je patrijarh Porfirije čovek koji shvata ljudske sudbine, sve vrline i mane, dolazi iz ambijenta koji je sasvim drugačiji od prethodnih patrijaraha.

– Mi sada imamo patrijarha koji je odrastao i sazrevao u vreme kada je popularna kultura cvetala Jugoslavijom. On je iz tog ambijenta i kada je bio iguman u Kovilju okupljao je ljude koji dolaze iz sveta popularne kulture i rokenrola. To je potpuno drugačiji pogled na kulturu, na mladost na ljude – naglasio je istoričar.

Aleksandar Raković podseća na dosadašnju ulogu patrijarha u društvenom životu, ne samo Republike Srbije nego i Hrvatske i šireg srpskog i jugoslovenskog prostora.

– To je veoma bogata biografija. On je bio vikarni episkop, pa mitropolit zagrebačko-ljubljanski, pa evo sada patrijarh. Profesor je Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bio je i državni funkcioner kada je bio na čelu Radiodifuzne agencije Republike Srbije, bio je kao episkop zadužen čak i za vojna pitanja – podsetio je Raković.

Dodao je da je bio i duhovnik vaterpolo reprezentacije Srbije.

– On je čovek širokih interesovanja, vrlo obrazovan i posvećen jedinstvu srpskog naroda. Možemo da budemo veoma srećni i obradovani što smo dobili patrijarha ovakvog kova, vrlo širokih shvatanja, dubinskog obrazovanja, a pritom sklonog dijalogu, diplomatiji, međuverskom dijalogu”, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here