Tanjug
Patrijarh Porfirije

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras, na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da na ovaj dan treba da se setimo i pomolimo za sve nevino nastradale žrtava tokom 78 dana kada se naš narod branio od agresije.

Poručio je da ne treba da sudimo, ali da treba da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina.

– Okupili smo se da bismo se saborno setili tih nesrećnih dana pre 22 godina, da se sećamo i molimo za nevine žrtve, a naše su nevine jer se naš narod, to je jasno širom sveta, branio od agresije – rekao je patrijarh.

Naveo je da se danas sećamo vojnika i policajaca, heroja sa Košara i drugih bojišta, nevinih civila i žrtava od kasetnih bombi, stradalih na ulici, u vozu u Grdeličkoj klisuru, u televiziji i na drugim mestima. Porfirije je rekao da bi svi stradali tokom NATO agresije trebalo da budu upisani u kalendar SPC.

Kaže da je pre nego što je pošao večeras na obeležavanje godišnjice NATO agresije otvorio Novi zavet i našao deo u jevanđenju po Mateju gde piše – Ne sudite da vam se ne sudi.
Patrijarh je istakao da zato ne treba da sudimo, ali da treba da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina.

Dodao je da je tokom agresije na našu zemlju ponovo pojavila suštinska vrlina, a to je međusobna solidarnost, hrišćanska ljubav za bližnjeg, kada su ljudi delili sve što su imali.

Porfirije je dodao da se posle 1945. govorilo kako je srpski narod izgubio hrišćanske osobine, ali da upravo tih 78 dana 1999. svedoče o dubokoj hrišćanskoj ljubavi i solidarnosti. On je istakao da je temelj opstanka države i naroda i prosveta i kultura, uz ekonomski razvoj, ali i najvažnije od svega – očuvanje identiteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here