Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, gde je osveštao novosagrađenu crkvu Svetih apostola Filimona i Onisima.

U pitanju je druga poseta srpskog patrijarha ovoj ustanovi budući da je poglavar Srpske pravoslavne crkve u junu 2021. godine obišao ovu ustanovu, upoznao se sa njenim radom i razgovarao sa štićenicima, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktor Uprave Dejan Carević izjavio je da je patrijarh svojim ponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u Vaspitno-popravnom domu.

– Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana… Svi smo na istom zadatku – da ih naučimo da je jedna greška samo faza u životu koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima – rekao je Carević.

On je naglasio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi.

– Zato ih učimo zanimanjima koja su veoma traženi na tržištu rada. Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, automehaničari – rekao je on.

U dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate nigde se ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

Iz tog razloga se briše i evidencija o boravku štićenika u VP Domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

– Podsetio bih da je tim od pet sjajnih dečaka prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili prvaci sveta – rekao je Carević i dodao da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.

Direktor Uprave je istakao da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi.

– Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njegova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi – zaključio je Carević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here