Tanjug
Patrijarh Porfirije

“Nema dileme da li je Kosovo deo Srbije. Fizički naša država nije prisutna u punom smislu te reči, ali suštinski Kosovo je deo Srbije, a ono što je stav crkve je mnogo puta izrečeno na Saboru. Referendum o Kosovu izvršen je na Vidovdan 1389, Kosovo je ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih”, rekao je večeras patrijarh Porfirije, gostujući na RTS.

– Ono što je poklonjeno ne može da se vrati, ali ono što je oteto može da se vrati. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već tema našeg identiteta. Kosovo je šest vekova molitvena tema za Srbe i Srbi su opstali na Kosovu. Razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve ostalo je suvišno za crkvu – istakao je patrijarh.

– Potpuno sam siguran, bez obzira na političke okolnosti koje nisu naklonjene našem narodu, da naša država čini sve kako bi se sačuvao mir na toj teritoriji i učinilo sve za dobrobit našeg naroda – dodao je patrijarh u prvom televizijskom intervjuu posle izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o filmu “Dara iz Jasenovca”, patrijarh je rekao da je spreman da oprosti svima sve na svoj račun, ali da je teško oprostiti u ime drugog.

– Spreman sam da tražim oproštaj od svakog čoveka, ali kada je reč o Jasenovcu i stratištima gde su stradali mnogi naši sunarodnici, ovaj film je značajan i verujem da će ih biti još. Moramo da negujemo sećanje i da pamtimo, ali i da se borimo u sebi protiv zlopamćenja. Ne smemo da budemo zarobljeni u kulturi mržnje jer će nas spirala zla ponovo zarobiti i neće joj biti kraja – naveo je patrijarh Porfirije.

Kada sam čuo svoje ime, osetio sam strah

Patrijarh se osvrnuo i na svoj izbor za, kako je rekao, “prvog među jednakima” u SPC.

– Nisam mogao ni da pomislim da ću postati patrijarh. Kada se u meni probudila želja za Bogom, oduvek sam imao želju da živim u tišini i kasnije sam tako i učinio otišavši u manastir. Kada sam čuo u kripti hrama Svetog Save, kada je izvučeno moje ime, učinilo mi se da je drugo ime, pa sam se obradovao. Nije potrajalo nekoliko sekundi i kada sam čuo da je moje ime, doživeo sam šok, istinsko osećanje dubinskog straha – rekao je Porfirije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here