Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je povodom slave crkve Svetog Marka u Beogradu svvetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu.

Poglavaru SPC sasluživali su protojerej Vitalije Tarasjev, starešina Podvorja Moskovske patrijaršije, arhimandrit Danilo (Ljubotina), jeromonah Sava (Bundalo), protojerej-stavrofor Radič Radičević uz služenje trojice đakona. Svečani ton bogosluženju dao je hor prof. mr Predraga Miodraga koji redovno učestvuje na liturgijama u ovom hramu.

Lomljenje kolača

Ove godine održana je litija oko Markove crkve, posle zaamvone molitve obavljen je čin blagosiljanja koljiva i rezanje slavskog kolača, a nakon toga je usledila beseda patrijarha Porfirija u kojoj je, između ostalog, istakao:

– Radujemo se radošću dvostrukom što smo se danas ovde okupili da proslavimo hramovnu slavu, da proslavimo Svetog apolosta i evangelista Marka koji je prvi pisao jevanđelje Hristovo, to jest prvi stavio u pisanu reč iskustvo Crkve o Živom Bogu koji je pohodio ljudski rod, o Bogu nestvorenom, o Bogu bez početka i kraja, koji je došao među nas ne slučajno, ne zato što je morao, nego je došao među nas zato što je po svojoj suštini Ljubav… Stvorio je čitav vidljivi i nevidljivi svet, a kao krunu tvorevine stvorio čoveka, stvorio nas po svojoj slici i prilici. Došao je u ovaj svet kao Ljubav radi našeg spasenja. Sin Božji je došao radi nas da postrada, da bude raspet, ali da smrt bude prevarena i da on iznutra smrt obesnaži i nama podari život. To iskustvo Crkve zabeležio je apostol i jevanđelist Marko.

Danas se, inače, navršava i 90 godina od polaganja kamena temeljca za ovu svetinju, koja je replika manastira Gračanica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here