Tanjug
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u besedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. veka i mole se Bogu o čemu svedoči i ovaj stari hram, i da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

– Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena – stvaralačke ljubavi svoje – rekao je srpski patrijarh, prenela je RTRS.

Prepoznavanje svog identiteta i različitosti, kako je naveo, nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

– Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji verujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga – istakao je partijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, treba ostaviti visokoparne reči i svetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vere u Boga.

– Nema te vere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovde u duhu Jevanđelja i mira i da se utvrđujemo u veri. Mir treba da bude alfa i omega naših htenja i napora – naglasio je srpski patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

– Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i lepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima – rekao je patrijarh Porfirije.

3 KOMENTARA

  1. Још од ПРЕ нове ере. Тачније ту су од ДАВНИНА. Лепо нам рекоше пре неколико година Израиљски председник владе и државе. Хвала им за ИСТИНУ.

  2. Очигледно је да Срби постоје на Балкану тек од кад су постали правпславци. Пре тога су били кишне глисте и живели су по мочварама иза Карпата. Како кажу швапски и понеки “српски историчар”.

  3. Срби су живели на Балкану и пре Исуса Христа. И били су јак војни фактор, целе Европе, пре него што су примили Хришћанство.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime