Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće u petak i subotu, 22. i 23. oktobra, u poseti Eparhiji banjalučkoj, rečeno je Srni u ovoj eparhiji.

Svečani doček patrijarha biće upriličen u petak, 22. oktobra u 16.30 časova u Hramu Svete Trojice u Banjaluci.

U subotu, 23. oktobra, patrijarh Porfirije će zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Iz Eparhije banjalučke pozvali su vernike da dočekaju patrijarha Porfirija koji stiže u prvu zvaničnu poseti ovoj eparhiji, što je veliki blagoslov za sve.

“Ovaj dan je blagoslov za sve vernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke”, poručili su iz Eparhije, i apelovali na vernike da poštuju sve epidemiološke mere.

Manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime