commons.wikimedia.org
Raketni sistem "Patriot"

Sjedinjene Države drastično smanjuju broj protivraketnih sistema na Bliskom istoku u sklopu reorganizacije vojnog prisustva u regionu jer se pažnja vojske usmerava na izazove iz Rusije i Kine, piše „Volstrit džornal“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Prema tim izvorima, smanjenje vojne tehnike počelo je posle telefonskog razgovora američkog ministra odbrane Lojda osina i saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Najveći deo tehnike povlači se upravo iz Saudijske Arabije.

Kako se navodi, Pentagon povlači osam raketnih baterija „Patriot“ iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije.

Iz Saudijske Arabije povlači se i sistem „THAAD“ a smanjuje se i broj lovačkih aviona u regionu.

„To što vidite je preraspodela resursa u skladu sa strateškim prioritetima“, rekao je visoko rangirani zvaničnik Pentagona, napominjući da se povlači samo deo vojne tehnike koja se tamo nalazi.

„Imamo snage i u Iraku i Siriji i te snage se ne povlače, a imamo i baze u zemljama Persijskog zaliva koje su nam partneri, one se ne zatvaraju, znači još postoji značajno prisustvo“, naveo je taj zvaničnik.

Prema izvorima, razlozi za povlačenje tehnike povezani su sa povratkom na tradicionalni nivo prisustva SAD u regionu nakon što je prethodna administracija dovlačila tehniku na Bliski istok kako bi vršila pritisak na Iran.

Zvaničnici, naime, smatraju da američko oružje ne bi sprečilo Iran da preduzme destabilizirajuće aktivnosti.S druge strane, Saudijska Arabija je unapredila svoje odbrambene mogućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here