Youtube/N1
Mirko Šarović

Nema nikakve sumnje da je situacija u Republici Srpskoj i politički i ekonomski najgora od nastanka Srpske, ocenio je u intervjuu za “Vesti”, Mirko Šarović, predsednik Srpske demokratske stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. On tvrdi da je u ekonomskom sektoru RS zavladala besperspektivnost. Šarović ukazuje na sistemsku korupciju i zaduživanje stranim kreditima.

Zbog čega smatrate da je stanje najgore od nastanka Srpske?

– Celo društvo je uronulo u sistemsku korupciju i pljačku javnih resursa i javnog sektora od strane vladajućeg režima, preko čega se između ostalog kupuje i opstanak na vlasti. Republika Srpska je bukvalno podeljeno društvo, na one koji podržavaju vladajući režim i ostatak koji čine građani drugog reda, odnosno oni koji nisu pripadnici SNSD i nisu deo odabranih.

Često govorite o javnom dugu. Kakva je situacija u RS na tom planu?

– Republika Srpska nazaduje u svom razvoju i ceo sistem opstaje samo na ogromnim kreditnim zaduženjima, kao što je to bio nedavno kredit od skoro 400 miliona evra na londonskoj berzi. Na to ukazuje i činjenica da je prvi put unazad 25 godina, Republika Srpska po ukupnom javnom dugu zaduženija od FBiH, što je, priznaćete, potpuno poražavajuća činjenica.

Najavili ste da ćete strušiti SNSD i njenog lidera pre izbora. Kako ćete to izvesti?

– Rekli smo da ćemo pokušati da smenimo aktuelnu većinu, što i jeste cilj svake opozicije. To ne znači da će se ovaj scenario odmah ostvariti jer treba da se ispuni mnogo preduslova, ali zbog lošeg stanja u svim sferama života, cilj da srušimo režim uvek je aktuelan i nužan. Naravno ako aktuelna vlast izdrži i ostane do kraja mandata, rušićemo ih na redovnim opštim izborima naredne godine.

Možete li da prokomentarišete nedavno hapšenje poslanika Nebojše Vukanovića?

– Podržao sam narodnog poslanika Nebojšu Vukanovića, koji je u Narodnoj skupštini RS u poslaničkom klubu Srpske demokratske stranke. Pravosuđe je rak-rana celog društva i zbog koruptivnih obeležja i sistematskih nedostataka, uticaja, prikrivenog ili manje prikrivenog i različitih politika, ono je ključna prepreka za napredak i demokratizaciju Republike Srpske i cele BiH. Nekada se stvari mogu menjati nabolje samo na način koji sada vidimo na primeru bunta i specifičnog otpora narodnog poslanika Nebojše Vukanovića. Neke stvari će u budućnosti početi da se dešavaju same i spontano… I to maramo prepoznati i suočiti se s tim, jer je nezadovoljstvo naroda stanjem u društvu ogromno.

Kako vidite napad iz SNSD na pojedine analitičare i kako komentarišete to što ih nazivaju agentima stranih službi?

– Ovo je samo jedan u nizu neprimerenih, primitivnih, vulgarnih i opasnih napada prvog čoveka SNSD koji, nažalost, obavlja tako visoku dužnost u zemlji i time na indirektan način šalje sliku o celom narodu. Ovaj istup nosi u sebi i direktnu životnu pretnju napadnutoj osobi, građaninu ove zemlje i od ovog nema dalje. Ako ne podnese ostavku, a znajući o kome se radi on to siguno neće učiniti, mora da bude sankcionisan i pozvan na odgovornost na drugi način.

Opozicija je od entitetskog do državnog nivoa počela pripreme za opšte izbore 2022. Kakvi su Vaši utisci posle sastanka u Sarajevu sa strankama iz Federacije BiH i kako komentarišete to što vas SNSD i njihovi partneri optužuju za, kako kažu, izdaju Srpske?

– Ko više mari za njihovu otrcanu frazu o navodnim patriotama i izdajnicima?! Sve što se imalo prodati, preneti od nadležnosti i pokrasti, to su uradili oni koji danas vode Republiku Srpsku, a žele da se predstave kao velike patriote. Ko je patriota, a ko izdajnik dokazuje se delima, a ne pripadništvom bilo kojoj stranci, jer patriote u ovoj zemlji ne pripadaju samo jednoj političkoj opciji. Naprotiv. Koliko znamo upravo oni iz SNSD su u savezu i kolaciji sa SDA, a nije SDS. I koliko znam vrlo dobro sarađuju punih 15 godina i sa njima su nedavno uveli BiH u NATO. Sa istim tim partnerima, dele funkcije na državnom nivou i dele vlast u Srebrenici. Mi iz SDS trenutno nemamo sporazum sa bilo kojom strankom iz FBiH, ni iz pozicije ni iz opozicije.

Reformski i ostvarivo

Počeli ste rad na dokumentu vizije za budućnost RS i BiH. Šta je cilj tog, kako ga nazivate, ključnog dokumenta?

– Taj dokument je u pripremi i želimo da ga predstavimo javnosti tokom ove godine kao naš pogled i nameru koje se tiču budućnosti RS. Cilj nam je da ga približimo svakom našem čoveku, da ukažemo šta nije dobro u društvu, ali pre svega šta mi znamo i kako ćemo menjati postojeće loše stanje, prvenstveno u ekonomiji, ali i u drugim segmentima društva. Ovaj naš programski dokument će, pre svega, biti reformski ali što je najvažnije, realan i ostvariv.

Nikako u NATO

Šta mislite o pristupanju NATO?

– Za razliku od Milorada Dodika i njegove stranke koji BiH, a time i Republiku Srpsku uvode u NATO krupnim korakom, krijući to od javnosti, mi iz SDS smatramo da BiH iz istorijskih ali i drugih razloga treba da ostane vojno neutralna i prioritetno da sledi korake Republike Srbije u vojnim integracijama.