Tanjug
Plazma keks na kosovskim rafovima

Na Kosovu nakon uviđenja taksi, sve je manje srpskih prehrambenih proizvoda, a jedan od njih je upravo bila i “Plazma”. Iako među omiljenijim keksima pre uvođenja taksi, na Kosovu je sve više poruka da može da bude zamenjena. I to domaćim keksom – “Sempre”, piše N1.

Šaljivi video snimak u kojem se jedna kutija “Plazma” keksa na Kosovu krijumčari za 650 evra, postao je hit na internetu. Tri meseca nakon objavljivanja tog spota, njegov autor Miran Ramadani kaže da su stanovnici na Kosovu tradicionalno bili vezani za srpske proizvode, ali da su zadnje mere dosta uticale da se to promeni.

– Hteli smo da građanima kažemo da oni mogu da zamene taj proizvod (Plazmu) i ceo sarkazam je imao cilj da ljudima objasni da ‘Plazmu’ bez problema mogu da zamene sličnim kosovskim proizvodom po imenu Sempre. Tako su oni su shvatili da su lokalni prozvodi korisniji od onih stranih – objasnio je Ramadani.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom posete jednoj kosovskoj fabrici rekao da njegova deca umesto “Plazme” sada jedu “Sempre”, keks koji se proizvodi na Kosovu. Građani Prištine za N1 kažu da su zamenili “Plazmu” za “Sempre”, čak i uprkos tome što požarevačka fabrika sada pripada američkoj firmi “Koka kola”.

“Totalno bojkotujem srpske proizvode i nijedan ne kupujem. I te kako smo jeli ‘Plazmu’, naša su deca rasla sa tim proizvodima.”

“I pre tarife moja deca nisu koristila ‘Plazmu’ već ‘Sempre’. Iako se tarifa bude ukinula, mi moramo da se držimo ove odluke i bojkotujemo prozvode Srbije.”

Portparol carine Kosova Adriatik Stavileci kaže da je uvoz iz Srbije dosta pao. Uprkos tome ne vidi se nedostatak tradicionalnih srpskih roba, poput na primer “Plazme”. Poznavaoci ne isključuju mogućnost da srpska roba, nastavlja da dolazi na Kosovo ali ilegalnim putevima.

Izvor:
N1

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here