pixabay.com

Posle neuspele prolećne rasprodaje hotela, grčki vlasnici nekretnina pokrenuli su drugi talas rasprodaje objekata, a pojedini hoteli mogu da se kupe po ceni stana u centru Beograda.

Od 10 grčkih hotela trenutno su, u proseku, otvorena tri. Tome je „kumovala“ odluka grčkih vlasti da selektivno otvori granice, a onim hotelijerima koji su ostali zaključani dali su novac „po sobi“ od 800 do 1.500 evra, u zavisnosti od broja zvezdica.

Veliki broj hotela u Grčkoj koji se prodavao na proleće i dalje je u ponudi, ali su cene niže.

Tako sada kupci mogu da biraju porodične hotele od 150.000 evra, koliko košta stan u centru Beograda. Za toliko se, recimo, prodaje hotel u Nea Vrasni blizu mora sa četiri sobe i velikim apartmanom, piše „Magazin Novosti“.

Za 300.000 evra može da se bira i hotel i mesto. Za taj novac se prodaje veliki broj objekata na Halkidikiju, Krfu, Lezbosu, pa i Peleponezu, počevši od mondenskog Nafplija, dok su u manjim mestima oko Sparte objekti po 200.000 evra.

Hoteli se na Eviji prodaju bukvalno budzašto, jer kada se cena u Edipsosu podeli sa brojem soba, proizilazi da svaka košta 10.000 evra.

Kupac sa pola miliona evra je „pravi kralj“ i može čak da razmišlja i o Santoriniju. Na ovom ostrvu, gde letuju bogataši, može da se pazari hotel 40 metara udaljen od plaže za 420.000 evra.

Zanimljivo je da se i u samoj Oji, gde se naplaćuje i zalazak sunca, luksuzan hotel sa superior apartmanima u tradicionalnoj gradnji prodaje za 800.000 evra. Ova cena je nezamisliva, jer se hotel nalazi na kaskadi, sa bazenom koji ima pogled na more i do ove godine je noćenje naplaćivao 400 evra, a radio je 220 dana godišnje i bio popunjen 95 odsto.

Zašto grčki hotelijeri prodaju objekte?

Najbolji odgovor može da pruži Britanac Bendžamin Vili Blek koji je 2016. godine kupio hotel na Kritu sa 26 soba. On je od grčke države uzeo 800 evra po sobi, zaposlene poslao kući i zaključao objekat.

– Nisam otvorio hotel jer su turisti koji dolaze u Grčku nezadovoljni ovogodišnjom uslugom koja je puna higijenskih ograničenja, nema noćnog provoda, a ostrvo je puno praznih kafića i radnji, pa noću svuda vlada mrak i to ne liči na Krit koji očekuju – rekao je Blek za „Grik riporter“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here