Vesti
Šampioni kupa 2022: Ekipa Ficroj Siti Srbije

Pobedama muške ekipe Ficroj Siti Srbije i ženskog tima Vestgejt Sinđelića, proteklog vikenda u Adelajdu je završen 33. Karađorđev kup u fudbalu.

Tradicionalna sportska svetkovina održana je prvi put od 2019. i privukla je na terene Beograda iz Vudvila na hiljade naših ljudi iz čak pet gradova Australije.

Finalisti: Prvi tim Springvejl Belih orlova

Nadmetalo se 12 ekipa u muškoj i tri u ženskoj kategoriji, a revijalno takmičenje imali su i veterani.

Dominaciju su potvrdili klubovi iz Melburna, pošto su trofeje osvojili fudbaleri Ficroj Siti Srbije i fudbalerke Vestgejt Sinđelića. Tako su se pehari praktično vratili u glavni grad Viktorije, pošto su tamošnji klubovi bili najbolji i na prethodnom kupu.

Stali u polufinalu: Fudbaleri Svetog Đorđa iz Brizbejna

Na muškom turniru, ubedljivo najjači utisak ostavila je pobednička ekipa Srbije, koja je jedina zabeležila pet pobeda, uz impresivnu gol-razliku 19:1.

Nijedan rival nije imao rešenje kako da zaustavi raspoloženu četu trenera Nebojše Kovačevića, koja je u reprizi finala iz 2019. vratila dug s kamatom gradskom rivalu Springvejl Belim orlovima – 4:0.

Detalj s polufinalne utakmice između Springvejla i Dajanele

Takmičenje po grupama

Fudbalska dešavanja u Vudvilu počela su u subotu ujutro, a turnir su otvorili prvi tim domaćeg Beograda i debitant na Karađorđevom kupu, amaterska ekipa Madington Tesla iz Perta.

Iako je borbena ekipa iz Zapadne Australije s pravom ponela naziv “najprijatnijeg iznenađenja“ na takmičenju, u prvom meču su morali da čestitaju daleko iskusnijem rivalu.

Detalj s meča fudbalerki Sinđelića i Drine

Istina, fudbaleri Tesle su pružili žestok otpor i presudio je gol kapitena Beograda Šahina Nudžaima – 1:0.

U istoj grupi takmičio se i mladi tim Beograda (do 20 godina), koji je takođe ostavio dobar utisak i “skupo prodao kožu“ u oba meča.

Od starijih kolega iz kluba su poraženi 3:1 (strelci su bili Asefa, Marinković i Berić za prvi tim, a Vasilevski za juniore), a od Tesle su izgubili s minimalnih 1:0, golom Živkovića.

Zajednička fotografija ženskih ekipa Beograda i Drine

Grupu B je obeležila potpuna dominacija Ficroj Siti Srbije. U prvom meču do nogu su potukli svoje velike rivale i prijatelje iz Melburna, ekipu Vestgejt Sinđelića – 6:1 (tri gola Papadimitrijua, dva Marinkovića i jedan Berberoglua), a zatim su slavili sa 6:0 protiv amaterske ekipe Springvejl Belih orlova.

I na tom meču trostruki strelac bio je Marinković, dok su po jedan pogodak postigli Cvetovski, Bašić i Barberoglu.

Sve mečeve pratio je veliki broj gledalaca

U meču koji je direktno odlučio o drugom mestu u grupi, Sinđelić je sa 7:0 savladao mlade Orlove, uz tri gola Tošića, dva Stijačića i po jedan pogodak Jovičića i Petrovskog.

Najviše neizvesnosti bilo je u Grupi C, gde su na otvaranju bodove podelili prvi tim Springvejla i Nobl Park Drina 2:2 (Di Mateo dva – Vujmilović i Milojević).

Duel veterana Beograda i Krajine

U odličnom svetlu predstavio se amaterski sastav domaćeg Beograda, koji je najpre tesno poražen od Orlova 1:2 (Petković – Kecojević dva), a zatim se plasirao u četvrtfinale pobedom nad Drinom od 3:1, uz dva gola Milorada Petkovića i jedan pogodak Ljujića, dok je strelac za Drinjane bio Rouzmond.

Jedan od derbija grupne faze odigrali su Dajanela Beli orlovi iz Perta i Sveti Đorđe iz Brizbejna. Na kraju, pravedna podela bodova 1:1, golovima Fuloka za “svece“ i Kristijana Despotovskog za Dajanelu.

Posetioci su uživali tokom vikenda u Vudvilu

Treći učesnik ove grupe bili su sidnejski Orlovi, koji su u Adelajd doputovali u “šarenom“ sastavu i morali su da se pomire s ulogom autsajdera protiv jačih rivala.

Orlovi su poraženi od Svetog Đorđa 2:4 (Subotić, Hecega – Čungu, Fulok, Bogdanović, Edvards), a zatim su izgubili od Dajanele – 0:4 (Kjuser dva, Stenkvist i Nikolajević).

Igrači Madington Tesle (sive trenerke) s prijateljima i rivalima iz Dajanele

Dueli četvtfinala

Nokaut faza takmičenja počela je jednom od najvećih senzacija na turniru. Malo ko je očekivao da će amaterski tim Beograda uspeti da namuči klupske kolege iz prvog tima, a kamoli da ih nadigra i savlada!

Golovima veoma raspoloženog Petkovića, amateri iz Vudvila su slavili sa 2:1 protiv sastava koji je ove sezone ostavio odličan utisak u Premijer ligi Južne Australije.

Bakljada na tribinama

Šampionski tim Ficroj Siti Srbije ubedljivo najteži posao imao je upravo u četvrtfinalu, kada se sastao sa izuzetno kvalitetnom ekipom Svetog Đorđa.

Na stranu sastava iz melburna prevagnuo je gol Bašića – 1:0. Istim rezultatom završen je i duel Springvejl Beli orlova i Madington Tesle, a jedini pogodak za velikog favorita postigao je kapiten Aleksandar Kecojević.

Neumorni domaćini potrudili su se da gosti budu besprekorno usluženi

Konačno, najveća uzbuđenja viđena su u sudaru Dajanela Belih orlova i Sinđelića. Meč je završen nerešeno 2:2, golovima Crnkovića i Takera za Dajanelu, odnosno dvostrukog strelca Stijačića za Sinđelić.

U dramatičnoj penal seriji istakao se golman ekipe iz Perta, koji je u poslednjoj seriji odbranio šut suparnika i odveo svoj tim među četiri najbolja.

Uzbuđenja u polufinalu

Očigledno i fizički i emotivno ispražnjeni posle pobede nad kolegama iz prvog tima, amateri Beograda nisu uspeli da se odupru ekipi Srbije.

Golovima grčkog tandema Barberoglu – Papadimitriju, Ficroj je ostvario rutinskih 2:0.

Nešto više uzbuđenja bilo je u okršaju imenjaka – Belih orlova iz Springvejla i Dajanele, ali je na kraju ipak sigurnu pobedu ostvario tim iz Melburna – 3:1 (Vranešević, Bendžamin Husaini – Kjuser).

Deo atmosfere u Vudvilu

Dominacija u finalu

U borbi za trofej na terenu kao da je postojala samo jedna ekipa.

Vidno iscrpljeni Springvejl Beli orlovi nisu imali odgovor na nadahnutu igru Ficroj Siti Srbije, koja je golovima Mandića, Marinkovića i dvostrukog strelca Ilića zabeležila ubedljivih 4:0 i zasluženo osvojila pehar.

Srbija se tako revanširala Orlovima za poraz u finalu 2019. godine, kada je ekipa Springvejla osvojila pehar posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Ovo je treća titula pobednika Karađorđevog kupa za Ficroj, prva još od 1997, kada su trijumfovali takođe u Adelajdu. Prethodno, Srbija je svoj prvenac na kupu osvojila davne 1988.

Aleksandar Kecojevic

Kecojević najbolji

Kapiten Springvejl Belih orlova Aleksandar Kecojević izabran je za najboljeg igrača Karađorđevog kupa. Iskusni fudbaler predvodio je saigrače do finala, pružao zapažene partije i postigao tri gola.

Najbolji strelac turnira je Miloš Marinković iz Ficroj Siti Srbije, koji je postigao čak šest golova i nadmašio Petkovića iz amaterskog tima Beograda (5 golova) i svog saigrača Papadimitrijua (4).

Za najboljeg golmana turnira proglašen je Gabrijel Valese iz šampionskog tima Srbije, koji je bukvalno zaključao svoju mrežu, pošto je savladan samo jednom na pet utakmica.

Krajina domaćin 2023.

Naredni, 34. Karađorđev kup održaće se u Melburnu, a organizator će biti amaterski fudbalski klub Kejsi Kings Krajina.

Turniri će biti odigrani na terenima u Srpskom centru u Kizborou, gde se igralo i 2019. godine.

Beogradu turnir veterana

U Adelajdu je organizovan i turnir veterana, koji je odigran na pomoćnom terenu Beograda. Stari fudbalski vukovi su pokazali da i dalje imaju “baruta“ u kopačkama i da mlađi još mogu mnogo da nauče od njih.

U konkurenciji Springvejl Belih orlova, Kejsi Kings Krajine i Dajanela Belih orlova, pobedu su odneli veterani domaćeg Beograda.

Odbranile titulu: Fudbalerke Sinđelića sa peharom

Dominacija Sinđinih dama

Na ženskom turniru Karađorđevog kupa odigrane su samo tri utakmice, pošto je dolazak u poslednji čas otkazala ekipa Boniriga iz Sidneja.

Titulu osvojenu na premijernom takmičenju fudbalerki 2019, odbranile su devojke iz Vestgejt Sinđelića, koje su slavile u oba meča.

Najpre su u subotu savladale domaći tim Beograda sa 1:0, a sutradan su istim rezultatom bile bolje i od Nobl Park Drine.

U trećem meču odigranom u Adelajdu, ekipe Beograda i Drine su igrale nerešeno 1:1.

Za najbolju fudbalerku turnira izabrana je Sara Bašić iz Nobl Park Drine, a najbolji golman je Nataša Dimitrijević iz Sinđelića, koja je u oba meča sačuvala mrežu.

“Zlatna kopačka“, namenjena najefikasnijoj igračici, pripala je zbog najefektnijeg gola Adrijani Bogdanović iz Vestgejta, dok su poput nje po jedan pogodak postigle Tijana Ranić, Sanja Ivetić i Sofija Šaverle.

Provod i druženje za pamćenje

Fudbal je bio u centru pažnje, ali daleko od toga da su tokom Karađorđevog kupa izostali i drugi vidovi zabave za mnogobrojne posetioce.

Od petka do nedelje kroz Beogradov dom u Vudvilu prošlo je nekoliko hiljada ljudi, koji su uživali i u izvrsnoj hrani i dobroj živoj muzici, koja je naročito u subotu i nedelju uveče bila zaslužna za odlično “treće poluvreme“.

Publiku je zabavljao muzički tim koji čine Bina, Nikola, Miroslav, Aleks i Miki, kao i specijalni gost harmonikaš Nenad Ranić. Igrači i navijači svih klubova uživali su u zajedničkoj pesmi i igri, kao i nezaboravnom druženju.

Domaćini su se potrudili da organizuju zabavu i za najmlađe, pa su u okviru Frenk Mičel Parka bila dečija igrališta na naduvavanje, mali zoološki vrt u kojem su mališani mogli da hrane životinje, a imali su i animatore i zabavljače.

Gosti se slažu da je uprava Beograda na čelu sa predsednikom kluba Andrijom Popovićem izvanredno organizovala trodnevni događaj i postavila pravi primer u kom smeru Karađorđev kup treba da se razvija u narednim godinama.

Karađorđev kup 2022.

Grupa A

Beograd Adelajd – Madington Tesla 1:0

Beograd Adelajd – Beograd Adelajd (mladi) 3:1

Beograd Adelajd (mladi) – Madington Tesla 0:1

1. Beograd (prvi tim) 2 2 0 0 4:1 6

2. Tesla 2 1 0 1 1:1 3

3. Beograd (mladi) 2 0 0 2 1:4 0

Grupa B

Ficroj Siti Srbija – Vestgejt Sinđelić 6:1

Ficroj Siti Srbija – Springvejl Beli orlovi (amateri) 6:0

Vestgejt Sinđelić – Springvejl Beli orlovi (amateri) 7:0

1. Srbija 2 2 0 0 12:1 6

2. Sinđelić 2 1 0 1 8:6 3

3. Beli orlovi (am) 2 0 0 2 0:13 0

Grupa C

Springvejl Beli orlovi – Nobl Park Drina 2:2

Springvejl Beli orlovi – Beograd Adelajd (amateri) 2:1

Beograd Adelajd (amateri) – Nobl Park Drina 3:1

1. Beli orlovi (prvi tim) 2 1 1 0 4:3 4

2. Beograd (am) 2 1 0 1 4:3 3

3. Drina 2 0 1 1 3:5 1

Grupa D

Sveti Đorđe Vilavong – Dajanela Beli orlovi 1:1

Sveti Đorđe Vilavong – FK Orlovi Sidnej 4:2

Dajanela Beli orlovi – FK Orlovi Sidnej 4:0

1. Dajanela 2 1 1 0 5:1 4

2. Sveti Đorđe 2 1 1 0 5:3 4

3. FK Orlovi 2 0 0 2 2:8 0

Četvrtfinale

Ficroj Siti Srbija – Sveti Đorđe Vilavong 1:0

Vestgejt Sinđelić – Dajanela Beli orlovi 2:2 (penalima 5:6)

Springvejl Beli orlovi – Madington Tesla 1:0

Beograd (prvi tim) – Beograd (amateri) 1:2

Polufinale

Ficroj Siti Srbija – Beograd (amateri) 2:0

Dajanela Beli orlovi – Springvejl Beli orlovi 1:3

Finale

Ficroj Siti Srbija – Springvejl Beli orlovi 4:0

Žene

Vestgejt Sinđelić – Beograd Adelajd 1:0

Beograd Adelajd – Nobl Park Drina 1:1

Vestgejt Sinđelić – Nobl Park Drina 1:0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here