EPA/GEORGI LICOVSKI
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenjuje da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izvršio najveće istorijsko ideološko skretanje ‘istorijskog’ VMRO tako što je tokom svog vladanja gajio bliže odnose sa Beogradom, nego sa Sofijom, prenosi TV Sitel.

Pendarovski je u intervjuu za bugarsku agenciju Bgnes istakao da je Nikola Gruevski uspostavio najtamniju antibugarsku propaganda bivše Jugoslavije.

– Istorijski paradoks je bio da se naslednik VMRO oseća bližim sa Beogradom, nego sa Sofijom – naglasio je Pendarovski i dodao da je Bugarska izvukla Severnu Makedoniju iz totalne izolacije.

On je rekao da u Skoplju ne može da se kupi ni jedan bugarski list, niti postoji bugarske televizijske ili satelitske kanale.

– Pre pet godina sam pisao da se u Sofiji organizuju sajmovi knjiga koji su pet puta veći nego oni u Solunu i Beogradu – kazao je Pendarovski i podsetio da malo ko zna da u blizini Sofije postoje filmska studija u kojima se snimaju filmovi sa najvećim holivudskim akterima.

On smatra da mladi iz Severne Makedonije poznaju sve fudbalere i turbo-folk zvezde iz Srbije, dok, s druge strane, ne poznaju ni jednog sportistu, glumca iz susedne Bugarske, Grčke, Albanije i Kosova.

Komentarišući inicijativu o “malom Šengenu” između Severne Makedonije, Srbije i Albanije, Pendarovski je naglasio da to ne treba i ne sme da bude zamena evropskim integracijama i da ne želi ni da čuje za bilo kakvu četvrtu Jugoslaviju.

– Ako EU i na samitu u Zagrebu 6. maja ne donese političku odluku to znači da će nastati još veći problem u popunjavanju strateškog vakuuma jer će biti jasno da Brisel nema nameru uskoro da se fokusira na Zapadni Balkan – ocenjuje makedonski predsednik.

Kada je reč o statusu nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, Pendarovski smatra da postoje određeni pomaci u rešavanju statusa ove crkve nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

1 COMMENT

  1. E moj Panderovski, vi ste u Jugi dobili svoj identitet,drzavu koju niste nikad imali. Ko vas je oslobadjao od turaka,bugara i nemaca. Koliko se secam besr i neki zemljotres 60-tih godina. Iz pricr mog ocs secam se da su im odbijali od plate za obnovu Skoplja. Nije malo od Srbije.. Sko nesto nije tacno unapred sr izvinjavam…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here