EPA/Georgi Licovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da „iskoristi svoje apelaciono pravo“ za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

„Želeo bih da vašoj svetosti uputim zahtev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrebite svoje apelaciono pravo, kako bi naši građani pravoslavne veroispovesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svetu“, naveo je Pendarovski u pismu patrijarhu Vartolomeju.

Pendarovski je, kako je objavio na svom profilu na Fejsbuku, pismo uputio povodom početka Nove crkvene godine.

„Vaša svetosti, predstavlja mi čast da Vam se obratim i izrazim svoje srdačne želje povodom početka Nove crkvene godine. Istorija kaže da treba da smo stalno u toku sa vremenom i da ga koristimo u interesu blagostanja ljudi. Vaseljenska patrijaršija je primer za to kako može da se ostane dosledan vrednostima, a istovremeno da se bude dinamičan u suočavanju sa tekućim izazovima“, istakao je Pendarovski.

On je napisao da kao predsednik Severne Makedonije želi lično da ga informiše da je njegova zemlja iskoristila prethodne tri godine da ostavi iza sebe istorijske nesuglasice.

„Obraćam Vam se u ime velikog dela mojih sugrađana koji se identifikuju kao pravoslavni hrišćani i čija je jedina želja i potreba da budu sa svojim bližnjim i da se upute ka zajedničkoj budućnosti, suživotu i istinskoj slobodi“, poručio je on.

Odluka patrijarha Vartolomeja iz 2018. godine da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevskog patrijarhata prizna autokefalnost stavila je u fokus slučajeve crkava u Makedoniji i Crnoj Gori koje traže nezavisnost od Srpske pravoslavne crkve.

1 KOMENTAR

  1. Predsednik gradjanske drzave Severne Makedonije, gde je po ustavu Crkva odvojena od drzave, trazi autokerfaliju od Vaseljenskog Patrijarha, iako po kanonima pripada SPC. Ali je u Crnoj Gori njen predsetnik u ludilu otisao korak dalje pa je na partijskom kongresu DPS doneo odluku i najavio formirane nove crkve, iako su njegove sluzbe bezbednosti pre 20 godina vec formirale jednu \\\“crkvu\\\“, registrovale je u policijskoj stanici i nazvale je CPC. Za \\\“svestenike\\\“ te nekanonske lazne crkve postavili su sve rascinjene ili samozvane \\\“svestenike\\\“ sakupljene po celom svetu, na celu sa rascinjenim svestenikom SPC Mirasem Dedejicem koji se lazno predstavlja kao mitropolit, sa ciljem da se samoproglasi za \\\“patrijarha\\\“, iako kanonski nije ni svestenik nego obican mirjanin.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime